You Are Not My Mother (2021)

Recensie You Are Not My Mother CinemagazineRegie: Kate Dolan | 93 minuten | drama, horror | Acteurs: Carolyn Bracken, Hazel Doupe, Jade Jordan, Paul Reid, Jordanne Jones, Ingrid Craigie, Katie White, Aoife Spratt, Miriam Devitt, Martin O’Sullivan, Madi O’Carroll, Ali Fox, Florence Adebambo, Lucie Doran, Colin Peppard

Char woont met haar moeder Angela en oma Rita in een armoedige wijk in Dublin. Angela kampt met geestelijke gezondheidsproblemen en brengt de dagen vooral lusteloos en depressief door in haar slaapkamer. Char is, ondanks haar nog jeugdige leeftijd, introverte karakter en eenzaamheid, het meest verantwoordelijke lid van het huishouden. Nadat Angela schoorvoetend toestemt om Char met de auto naar school te brengen, verdwijnt ze spoorloos. Een dag later keert Angela ongedeerd en ogenschijnlijk beter gemutst terug. Helaas maakt die verbeterde geestestoestand al snel plaats voor bizar en angstaanjagend gedrag. Aan Char en Rita de taak om te achterhalen wat er met Angela is gebeurd tijdens haar periode van afwezigheid…

Diverse interessante en verfrissend originele producties (‘The Hallow’ en ‘The Canal’ zijn een paar prominente voorbeelden) tonen dat Ierland een vruchtbare voedingsbodem is voor mystieke griezelverhalen. Niet zo vreemd als je een blik werpt op de geschiedenis van het groene eiland. De verwevenheid van Keltische en christelijke verhalende tradities biedt een rijke collectie aan fantastische sagen en fabels om uit te putten. Zeker de vaak droomachtige Keltische mythologie staat bol van de magische elementen en bovennatuurlijke wezens, creaturen uit een woester verleden waarin mensen nog andere, ons als fantastisch voorkomende verklaringen hadden voor de natuurkrachten die hen omringden.

Ook ‘You Are Not My Mother’ maakt beperkt gebruik van die typisch Ierse verteltraditie voor het creëren van een lekker broeierig sfeertje van onbehagen dat diep onder je huid kruipt. Je voelt doorlopend dat er iets gruwelijk mis is, maar blijft als kijker lange tijd in het ongewisse over het precieze hoe en wat. De cameravoering versterkt dit gevoel van onbestemde horreur en loerend gevaar. Het huis waarin het leeuwendeel van het verhaal zich afspeelt, ademt bijvoorbeeld naargeestigheid en verval.

De ramen zijn bedekt met vuil, waardoor af en toe dunne lichtbundels binnendringen. De meubels zijn oud en de gangen smal. De cinematografie maakt optimaal gebruik van het krappe huis. Personages worden vaak door deurposten of kiertjes geschoten. En soms verschijnen ze zonder waarschuwing als reflectie in een spiegel, wat zorgt voor menig geslaagd schrikeffect. ‘You are Not My Mother’ is wel een echte ‘slow burner’: het trage en bedachtzame verteltempo stelt het geduld van de kijker op de proef en maakt deze film geen ideaal kijkvoer voor mensen met een beperkt concentratievermogen.

Thematisch gezien mengt ‘You Are Not My Mother’ subtiele, bovennatuurlijke horror en Ierse folklore met een stevige dosis sociaal realisme. Pestgedrag onder jonge meiden, depressie en gezinsproblematiek spelen namelijk eveneens een belangrijke rol in deze film, die de soms barre werkelijkheid van alledag laat samensmelten met een duister sprookjesuniversum. De apotheose is niet zo verrassend en inventief als de rest van deze duistere vertelling, maar dat doet weinig af aan de bovengemiddelde kwaliteit van de rolprent.

Frank Heinen

Waardering: 3.5

Speciale vertoning: Halloween Horror Show 2022
VOD-release: 9 februari 2023
DVD-release: 22 februari 2023