Bodybuilder (2014)

Regie: Roschdy Zem | 104 minuten | drama | Acteurs: Vincent Rottiers, Yolin François Gauvin, Marina Foïs, Nicolas Duvauchelle, Roschdy Zem, Adel Bencherif, Dominique Reymond, Caroline Gaume, François Mazoue, Marc-Antoine Duquenne, Hicham Touabay, Pasquale D’Inca

Een sportman doet alles om te winnen. Dat is de boodschap waar de Franse film ‘Bodybuilder’ mee opent. Niets mag je van je doel afhouden. Wordt je auto gejat of overlijdt je vader vlak voor een groot toernooi? Vette pech! Opperste concentratie, daar gaat het om. Ook als het leven even tegenzit.

Antoine Morel (Vincent Rottiers) is geen sportman. Verre van zelfs. Hij is een zwendelaartje met een drugsprobleem en schulden bij de verkeerde mensen. Als de grond hem te heet onder de voeten wordt duikt hij onder bij zijn vader Vincent (Yolin François Gauvin), een bodybuilder op leeftijd. Het botert niet tussen de twee. Vincent vindt Antoine een lapzwans, Antoine is boos omdat Vincent er vroeger niet voor hem was. Om kost en inwoning te verdienen gaat Antoine werken in de sportschool van zijn vader. Dat is geen succes. Antoine is onbetrouwbaar en zijn problemen blijven hem achtervolgen. Vervelend voor Vincent, die zich voorbereidt op een belangrijke wedstrijd. Toch ontstaat er langzaam wederzijds begrip tussen de mannen.

Een vader en zoon die naar elkaar toegroeien door sport: dat zou een mooie film op kunnen leveren. Helaas is dat niet waar ‘Bodybuilder’ over gaat. Zowel Vincent als Antoine zitten vast in hun eigen wereldje. Ze komen nader tot elkaar, maar dat voelt meer als een kunstgreep van de schrijver dan als een logisch gevolg van de gebeurtenissen. Daar komt bij dat het niet makkelijk is om met deze personages mee te leven. Antoine liegt, steelt en bedriegt. Vincent hongert zichzelf uit om op gewicht te blijven en wordt daar erg chagrijnig van. Op hun eigen manier zijn Vincent en Antoine allebei even sneu. Met twee hoofdpersonen die ergernis opwekken zit ‘Bodybuilder’ op gevaarlijk terrein. En de komt-het-allemaal-toch-nog-goed-ontknoping is wel erg voor de hand liggend.

Wat er wel werkt aan ‘Bodybuilder’? Dat zijn de uitstekende vertolkingen en de treffende schets van de wondere wereld der bodybuilders – de poeders, de poses, de plaspillen, de rollers met bruine verf en de kreten waarmee de sportmannen en –vrouwen zichzelf net even wat verder pushen. Het wekt bewondering op, die toewijding, maar het heeft ook iets tragisch: zoveel overhebben voor het perfecte lijf.

Paula Koopmans

Waardering: 2

VOD-release: 29 september 2015
DVD-release: 29 september 2015