Free Willy 2: The Adventure Home – Free Willy 2: Het nieuwe avontuur (1995)

Regie: Dwight H. Little | 94 minuten | drama, avontuur, familie | Acteurs: Jason James Richter, Francis Capra, Mary Kate Schellhardt, August Schellenberg, Michael Madsen, Jayne Atkinson, Mykelti Williamson, Elizabeth Peña, Jon Tenney, Paul Tuerpe, M. Emmet Walsh, John Considine, Steve Kahan, Neal Matarazzo, Al Sapienza, Wally Dalton, Clifford Fetters, Julie Inouye, Basil Wallace, Janet Wu, Doug Ballard, June Christopher, Marguerite Moreau, Christina Orchid, Edward J. Rosen, Isaac T. Arnett Jr., Scott Stuber, Chanel Capra, Laura Gary, John Harms, Susan Brooks, Jeff Brooks, Joan Lunden, Erin Chambers, Keiko

Nadat hij zo heldhaftig heeft gezorgd voor de vrijlating van Willy in ‘Free Willy’ lijkt Jesse zijn leventje weer helemaal op de rails te hebben. Hij is gelukkig met zijn pleegouders en ligt goed in de markt bij de meisjes in de buurt. Dan gebeurt er iets dat zijn leven – alweer – op zijn kop zet: Jesse’s moeder, die al die jaren onvindbaar bleek te zijn, wordt gevonden in New York, maar ze is overleden. Dat is nog niet alles: ze blijkt nog een zoontje te hebben, Jesse heeft dus een halfbroer! Deze achtjarige Elvis komt een paar weken logeren, maar zoals Jesse minachtend voorspelt zal zijn pleegmoeder Annie na die periode zo aan het joch gehecht zijn geraakt, dat hij vast wel mag blijven. Jesse voelt zich begrijpelijkerwijs erg gekrenkt: hoe kan het nu dat zijn moeder hem niet wilde, maar wel voor een ander kind zorgde en van hem hield? Daar komt nog bij dat Elvis zo mogelijk nog vervelender is als Jesse in de eerste film; hij weet het verschil niet tussen opscheppen en liegen (Al Pacino is zijn vader, hij heeft parachute gesprongen in de Alpen) en is ongeïnteresseerd en jaloers. Elvis is gewoon een product van zijn opvoeding door een drugsverslaafde moeder, maar daar heeft Jesse natuurlijk geen boodschap aan.

Wanneer de hele familie gaat kamperen en Jesse samen met Randolph optrekt om orka’s te gaan spotten, is hij zijn broertje liever kwijt dan rijk. Zeker wanneer de leuke Nadine, peetdochter van Randolph, in beeld komt. Er zwemt een school orka’s in de buurt, en met behulp van opnameapparatuur heeft Randolph ontdekt dat Willy en zijn familie er ook bij is. Jesse is opgetogen. De onwaarschijnlijke vriendschap tussen de twee lijkt alleen maar in hevigheid toegenomen te zijn. Nu kan Willy Jesse’s mondharmonica al van ver horen en de non-verbale communicatie tussen de twee lijkt niet eens meer nodig, want Willy lijkt zelfs op Jesse’s mondelinge communicatie te reageren. De filmmakers gaan hier een stap te ver. In ‘Free Willy’ was het onwaarschijnlijk, maar toch overtuigde het verhaal en werd de kijker onwillekeurig meegesleept in het drama. In de sequel komen er te vaak vreemde en onvoorstelbare dingen voorbij. Daar wordt dan niet eens de milieuramp mee bedoeld, noch de spannende finale die daar weer mee te maken heeft, noch de eerste voorzichtige stappen op het liefdespad die Jesse zet, maar voornamelijk de interactie tussen Willy en zijn familie en Jesse en zijn omgeving, die ook ineens het talent lijken te hebben met een wilde orka om te kunnen gaan.

Maar afgezien van deze ongeloofwaardige verhaalelementen, is ‘Free Willy 2’ bijna net zo genietbaar als het eerste deel. De cinematografie is mooi, en naarmate het verhaal vordert, neemt het tempo en de spanning toe. Dat orka Keiko hier vervangen is door animatronics valt wel op, maar stoort niet. Francis Capra, die de rol van Jesse’s jongere broertje Elvis speelt, steelt de show, maar ook Jason James Richter kwijt zich wederom prima van zijn taak. Verwijt de filmmakers gebrek aan originaliteit of lef, maar het scenario zit goed in elkaar en alle uitgezette lijntjes worden netjes afgewerkt. ‘Free Willy 2’ speelt handig in op de emoties van de kijker en hoewel de tranen bij het zien van deze film ietsje minder dik zullen zijn dan bij het eerste deel, zullen er bij iedereen die er ook maar een beetje gevoelig voor is, toch wel natte wangen ontstaan. Een fijne familiefilm!

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 27 juli 1995