Il capitale umano (2013)

Regie: Paolo Virzì | 110 minuten | drama | Acteurs: Fabrizio Bentivoglio, Matilde Gioli, Valeria Bruni Tedeschi, Guglielmo Pinelli, Fabrizio Gifuni, Gigio Alberti, Valeria Golino, Silvia Cohen, Luigi Lo Cascio, Bebo Storti, Giovanni Anzaldo, Paolo Pierobon

Wie wil er leven in een wereld waarin ieder mens zijn eigen bv is? Dat is de vraag die in je opkomt na het zien van het Italiaanse drama ‘Il capitale umano’. Hierin volgen we drie personages die alle iets te maken hebben met een raadselachtig verkeersongeval. Een fietser wordt midden in de nacht van zijn sokken gereden en raakt in coma. Wie is schuldig, hoeveel is het leven van die fietser waard en wie gaat dat betalen?

‘Il capitale umano’ bestaat uit een proloog (het ongeluk), drie hoofdstukken waarin we drie afzonderlijke personages volgen en een laatste hoofdstuk waarin alles samenkomt. De drie losse hoofdstukken beginnen alle op dezelfde zomerse dag. Op die dag komt de armlastige makelaar Dino in contact met de rijke zakenman Giovanni. Een riskante investering is het gevolg. Daarna skippen we zes maanden en belanden we bij de witte winterdagen vlak voor het ongeluk. Hierna pikt het laatste hoofdstuk de draad op na het ongeluk.

In de drie losse hoofdstukken volgen we achtereenvolgens de makelaar, de vrouw van de zakenman en de dochter van de makelaar. Steeds weer blijkt hoe weinig de personages, en bij extensie de toeschouwer, weten van het leven van de ander. Zelfs in de kleinste sociale eenheid (het gezin) is het ieder voor zich. De zakenman weet niets van zijn echtgenote Carla, een gewezen actrice die een theater wil renoveren. De makelaar heeft geen idee hoe ingewikkeld het liefdesleven van zijn dochter Serena is. Ook als kijker word je telkens geconfronteerd met je onwetendheid en je vooroordelen. Niets is hier wat het lijkt.

‘Il capitale umano’ komt traag op gang maar wint steeds meer aan intensiteit en spanning. Je komt er pas heel laat achter hoe het zit met dat ongeluk. Tegelijk gaat het lot van de personages je steeds meer aan het hart. Dat laatste met dank aan een magnifiek scenario en een stel geweldige acteurs. Valeria Bruni Tedeschi is fantastisch als de breekbare Carla, debutante Matilde Gioli is bijna net zo goed als de vrijgevochten Serena.

‘Il capitale umano’ vertelt over een wereld waarin mensen zich gedragen als zelfstandige onderneminkjes met elk een prijskaartje boven het hoofd. Een wereld waarin individualisme en hebzucht leiden tot een strijd van ieder tegen ieder. Een opwekkend verhaal is het niet, maar we gaan niet klagen wanneer het zo intelligent en stijlvol wordt gepresenteerd als hier. Prachtfilm!

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 22 januari 2015