La prueba (1999)

Regie: Diego Lerman | 18 minuten | korte film | Acteurs: Carla Crespo, Veronica Hassan, Tatiana Saphir

De Argentijnse regisseur Diego Lerman liet zich in 1998 door een aantal boeken van zijn landgenoot, César Aira, inspireren. Ook voor het in 2005 verschenen ‘La guerra de los gimnasios’ (‘De oorlog van de sportscholen’) heeft deze schrijver als inspiratiebron gediend. Het slechts achttien minuten durende ‘La prueba’ (‘Het bewijs’) vormt het officiële filmdebuut van Diego Lerman.

‘La prueba’ draait om drie meisjes: Marcia (Tatiana Saphir), Mao (Carla Crespo) en Lenin (Veronica Hassan) en is feitelijk in drie kleine hoofdstukjes op te delen. In het eerste hoofdstuk zien we hoe Mao en Lenin (geen verdere associatie met deze twee historische figuren) op straat Marcia aanspreken. Het tweetal beweert verliefd op Marcia te zijn en seks met haar te willen. Hoewel Marcia niet geïnteresseerd zegt te zijn, belandt het drietal in de tweede scène in een barretje. Hier ontstaat een lichte discussie waarbij we wat meer over de normen en waarden van Marcia te weten komen. In het derde hoofdstuk gaat het drietal vervolgens in een auto op weg naar de oceaan.

De scènes die we te zien krijgen vormen eigenlijk de basis van het in 2002 verschenen ‘Tan de repente’, de eerste langspeelfilm van Diego Lerman. Voor hen die laatstgenoemde film gezien hebben, is het dan ook interessant om deze scènes, die duidelijk later bijgewerkt zijn, nu in originele staat terug te zien. Herkenbaar is de rauwe stijl van de film, wat versterkt wordt doordat alles in zwart wit is. Nieuw is de ondersteunende muziek, die eigenlijk niet echt bij de film past. Daarnaast zijn een aantal scènes uit de autorit in hoofdstuk drie nog niet echt af en alleen begrijpelijk voor hen die ‘Tan de repente’ ook gezien hebben. Zij vormen sowieso de doelgroep voor dit leuke, maar bij vlagen een beetje rommelige filmdebuut van Diego Lerman.

Martijn Scheepers

‘La prueba’ verschijnt dinsdag 21 mei 2013 op DVD (als extra op DVD ‘Tan de repente’)