The Voices (2014)

Regie: Marjane Satrapi | 103 minuten | komedie, misdaad, thriller | Acteurs: Ryan Reynolds, Gemma Arterton, Anna Kendrick, Jacki Weaver, Ella Smith, Paul Chahidi, Stanley Townsend, Adi Shankar, Sam Spruell, Valerie Koch, Gulliver McGrath, Paul Brightwell, Alessa Kordeck, Michael Pink, Ricardia Bramley, Alex Tondowski, Harvey Friedman, Stephanie Vogt, Aaron Kissiov

Met twintiger Jerry Hickfang gaat het helemaal top. Hij heeft een nieuwe baan als transportmedewerker, en dat in een bedrijf waar plenty leuke vrouwen werken. Dat komt goed uit, want Jerry kent verder niemand in het saaie stadje Milton. Toch is Jerry niet echt eenzaam. Hij heeft een kat en een hond en daar heeft hij hele gesprekken mee. En zij met hem.

In de Amerikaanse zwarte komedie ‘The Voices’ horen we wat die hond en kat allemaal te melden hebben. De goedzakkige hond Bosco en het rooie mormel  Mr. Whiskers zijn als de denkbeeldige engel en duivel op Jerry’s schouder. Terwijl Bosco zijn baasje steunt met vriendelijke woorden, lokt de boosaardige Mr. Whiskers Jerry mee naar een wereld vol moord, bloed en ellende. Met een vet Schots accent en vuilbekkend als een gepensioneerde marinier.

Het risico van een zwarte komedie als ‘The Voices’ zit hem in de toon. Een evenwicht tussen licht en donker blijkt vaak lastig. Humor verdunt de spanning terwijl de duistere ondertoon de humor soms in de weg zit. Zo niet hier. Terwijl de humor grotendeels zit in het grove taalgebruik van Mr. Whiskers, is de kat zelf een akelige verschijning. Tegen wat hij Jerry vertelt is geen relativering opgewassen terwijl de vuilbekkerij wel steeds grappig is.

Dit zorgt ervoor dat het kijken naar deze film bij vlagen erg ongemakkelijk is. Zeker op die momenten dat het perspectief verschuift en we met eigen ogen zien wat Jerry allemaal aanricht. Dan pas begrijpen we hoe verwrongen diens perspectief is. Toch leven we net zo hard mee met Jerry als met zijn eventuele slachtoffers, zodat je als kijker regelmatig in de knel komt met je sympathieën.

Bijzonder knap hoe scenarist Michael Perry en regisseuse Marjane Satrapi dit weirde concept tot een fijn geheel weten te smeden, zonder ooit de consistentie in toon en stijl te verliezen. Met dank ook aan een capabele cast (Ryan Reynolds, Gemma Arterton en de überschattige Anna Kendrick). Het resultaat is een bloederige, nare, grappige en spannende film, de onwaarschijnlijke liefdesbaby van Alfred Hitchcock en Tim Burton. Een film van love it or hate it. Maar of je hem nou goed vindt of slecht, wie over filmjaar 2015 mee wil praten moet toch echt ‘The Voices’ zien.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 12 februari 2015
VOD-release: 7 juli 2015
DVD- en blu-ray-release: 7 juli 2015