Annabelle (2014)

Regie: John R. Leonetti | 98 minuten | horror | Acteurs: Annabelle Wallis, Ward Horton, Tony Amendola, Alfre Woodard, Kerry O’Malley, Brian Howe, Eric Ladin, Ivar Brogger, Geoff Wehner, Gabriel Bateman, Shiloh Nelson, Sasha Sheldon, Camden Singer, Robin Pearson Rose, Keira Daniels

Na het immense succes van ‘The Conjuring’ van regisseur James Wan werd besloten om de buzz rond deze horrorthriller flink uit te melken. Geen slecht idee. Geef de mensen wat ze willen. Deze poging om een graantje rond deze hype mee te pikken, heeft in ‘Annabelle’  geresulteerd. In deze spin off kom je te weten wat het achtergrondverhaal van de gelijknamige, demonische pop is.

‘Annabelle’ begint heftig. John Form heeft het perfecte cadeau gevonden voor zijn zwangere vrouw Mia die een fervent verzamelaarster is. Manlief heeft namelijk een vintage pop met de naam Annabelle op de kop getikt. Niet veel later worden de buren van dit stel bruut afgeslacht door een satanische sekte. Deze sekte houdt het echter niet bij bloedvergieten en roept een demonische entiteit op die zich nu verschuilt in de pop Annabelle. Dat resulteert in een vleesgeworden nachtmerrie.

‘The Conjuring’ was een succes geworden, omdat Wan weet waaraan een goede spanningsopbouw moet voldoen. Met tergend traag camerawerk, een akelige soundtrack en een suggestieve dreiging kom je een heel eind. Wan voerde de spanning vakkundig op en had zich omringd met een sterke cast. Zonder inleefbare personages kom je namelijk niet ver. Regisseur John R. Leonetti heeft wat dat betreft nog heel veel te leren. Zijn ‘Annabelle’ is namelijk nergens spannend en opwindend.

Leonetti leunt op harde geluiden en andere genreclichés. Een plotse knal moet je rechtop in je stoel katapulteren, maar je herkent dit trucje al snel en dan is de spanning weg. Na het heftige begin – waarin de sekte zijn gewelddadige opwachting maakt – ebt de spanning weg. De pop oogt creepy, maar er wordt te weinig mee gedaan. De cast is niet erg sterk en geen enkel personage – op het titelfiguur na – is interessant. Hier had veel meer ingezeten. Het enige dat deze film goed doet, is de interesse in ‘The Conjuring’ weer aanwakkeren.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 2 oktober 2014
VOD-release: 11 februari 2015
DVD- en blu-ray-release: 11 februari 2015
DVD- en blu-ray-release: 6 november 2019 (‘Annabelle 3 Films’ en ‘6 Film Collection The Conjuring Universe’ verzamelboxen)