Victim (2011)

Regie: Alex Pillai | 85 minuten | actie, drama | Acteurs: Ashley Chin, Ashley Madekwe, Jason Maza, Anna Nightingale, Michael Maris, Letitia Wright, Shanika Warren-Markland, Natasha Sparkes, David Harewood, Arnold Oceng, Frank Harper, Sebastian Street

Een beetje respect voor Tyson (Ashley Chin) is wel op zijn plaats. Want hoewel hij zo zijn criminele activiteiten heeft waar hij zich mee bezighoudt, is hier in zijn geval een aanwijsbare reden voor. Opgegroeid in een uitermate moeilijk milieu (zijn moeder heeft hem verlaten en daar bovenop ook nog met een hoge schuld achtergelaten) moet hij vechten om zijn hoofd, en dat van zijn vijftienjarige zusje Nyla (Letitia Wright) boven water te houden. Dit probeert hij te bewerkstelligen door regelmatig rijke mensen te overvallen samen met een aantal van zijn vrienden. De buit wordt eerlijk verdeeld en deze gebruikt hij om er zijn schulden mee af te betalen. Nadat dit grotendeels gelukt is wil Tyson eigenlijk stoppen met zijn criminele bestaan en iets met zijn creatieve talenten gaan doen. Gesteund door de knappe Tia (Ashley Madekwe), die hij via een goede vriendin, Davina, heeft leren kennen, probeert hij te worden toegelaten aan de universiteit en daarnaast afstand te nemen van zijn foute leven. Iets wat makkelijker gezegd dan gedaan blijkt.

Met dit verhaal neigt ‘Victim’ in eerste instantie een beetje naar het maffiagenre, maar toch is het niet meer dan een vleugje van dit genre dat in de film verwerkt zit. De focus ligt voor het grootste deel op de persoonlijke ontwikkeling die de jonge Tyson (hij is rond de twintig) doormaakt in zijn poging om zijn leven op orde te krijgen. En hoewel de personages niet van al te veel diepgang worden voorzien, is het toch in het geval van Tyson voldoende om een binding met hem te krijgen. Datzelfde kan niet echt van de overige karakters gezegd worden. De vriendengroep van Tyson bestaat veelal uit oppervlakkige jongeren over wie we als kijker maar weinig achtergrondinformatie krijgen. In het bijzonder de rol van Davina (Anna Nightingale), die een beetje de leidster van het stel is, is niet bijster sterk uitgewerkt en haar gedrag laat je bij vlagen de wenkbrauwen fronsen. Ditzelfde geldt ook voor een aantal plotwendingen die ‘Victim’ naar het einde toe neemt. Sommige van deze twisten zijn een beetje abrupt en willen af en toe nogal rauw op je dak vallen.

Toch is ‘Victim’ ondanks deze gebreken uiteindelijk een prima film, die soms zelfs iets aandoenlijks heeft. De film mag dan bij gebrek aan overtuigende bijrollen erg leunen op het personage van Tyson en de romance die langzaam maar zeker opbloeit tussen hem en Tia, in het geval van ‘Victim’ is hier niks mis mee. Ook de achterliggende gedachte, waarbij de vraag wanneer je een slachtoffer bent centraal staat, is een interessante. Boven alles is ‘Victim’ echter een film die gewoon lekker wegkijkt. Eentje waar zeker geen wonderen van verwacht hoeven te worden, maar die wel genoeg te bieden heeft om als een prima tussendoortje bestempeld te mogen worden.

Martijn Scheepers

‘Victim’ verschijnt donderdag 20 september 2012 op DVD.