Wolves (2014)

Regie: David Hayter | 91 minuten | actie, horror | Acteurs: Lucas Till, Jason Momoa, Merritt Patterson, Jennifer Hale, Stephen McHattie, John Pyper-Ferguson, Kaitlyn Leeb, Alain Moussi, Adam Butcher, Miriam McDonald, Melanie Scrofano, Adam MacDonald, Robert Homer Mollohan, Matthew Currie Holmes, Azra Valani

Stel, je leidt een doodgewoon leven in een welgesteld en gelukkig gezin. Je ouders hebben altijd goed voor je gezorgd. Op school behoor je tot de populairste jongeren. Quarterback bij het footballteam, het mooiste meisje als vriendin. Ogenschijnlijk lijkt het leven niet beter te kunnen. Maar toch overkomt je het gevoel niet thuis te horen in dat goede leventje. Al weken teisteren onheilspellende dromen het gemoed. Wanneer je op een ochtend nietsvermoedend wakker wordt, kleren besmeurd met bloed, blijken je ouders letterlijk aan stukken gescheurd te zijn. Op de vlucht ontdek je steeds meer rare veranderingen in jezelf. In een dorp met soortgenoten leer je uiteindelijk meer over jezelf. Je blijkt een weerwolf te zijn.

Het overkomt Cayden (Lucas Till) in ‘Wolves’. Zo op het eerste gezicht lijkt de film te laveren tussen de ‘Harry Potter’-reeks en de ‘Twilight’-films. De ontdekkingstocht naar een identiteit, de strijd om acceptatie en de liefde én het gevaar van een alomtegenwoordig kwaad. Het oogt allemaal herkenbaar. Maar schijn bedriegt. Uiteindelijk heeft ‘Wolves’ meer van doen met campy b-films als filmklassieker ‘From Dusk Till Dawn’ (Robert Rodriguez; 1996). Dat is een vergelijking die ‘Wolves’ echter niet winnen kan. Daarvoor mist de film die scherpe ironie, dialogen en visuele uitspanningen die de cultfilm van Rodriguez zo kenmerken.

Het gaat in ‘Wolves’ in de openingsscène al meteen fout. In een snel tempo en onder begeleiding van een voice-over wordt de situatie van Cayden uit te doeken gedaan. Quasistilistische versnellings- en vertragingstechnieken en felle geluidseffecten maskeren daarbij dat deze inleiding weinig om het lijf heeft. Bovendien komt het meteen uitleggerig over. Van een spannend mysterie is dan al geen sprake meer. Aan dat lage niveau kan de film zich in het vervolg niet meer onttrekken. ‘Wolves’ blijft hangen in flauwe clichés, lachwekkende plotwendingen en foute dialogen vol even foute one-liners. De slechterik van dienst doet vooral heel hard zijn best er slecht uit te zien. De familievete die ten grondslag ligt aan het verhaal brengt niks nieuws. De twist aan het einde mag voorspelbaar genoeg niet ontbreken.

Het zou misschien nog een vermakelijke film kunnen opleveren als de makers het hele gebeuren niet zo serieus hadden genomen. Ook het acteerwerk is niet om over naar huis te schrijven, al hebben de acteurs er gelukkig wel zichtbaar plezier in. Behoudens enkele min of meer geslaagde kwinkslagen, slaagt ‘Wolves’ er nergens in dit niveau te ontstijgen. Of de film het predicaat b-film dragen mag, is dan ook zeer discutabel.

Het is bespottelijk fout en slecht wat ‘Wolves’ hier laat zien. Die scènes die voor een bewust bedoelde glimlach zorgen en het enthousiaste acteerwerk redden de film van een absolute afgang. Helemaal zonder kunde zijn de filmmakers ook weer niet. Meer dan anderhalve aanmoedigingsster zit er echter niet in.

Wouter Los

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 8 januari 2015
VOD-release: 7 mei 2015
DVD- en blu-ray-release: 8 mei 2015