Annabelle Comes Home (2019)

Recensie Annabelle Comes Home CinemagazineRegie: Gary Dauberman | 106 minuten | horror | Acteurs: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Mckenna Grace, Madison Iseman, Katie Sarife, Michael Cimino, Samara Lee, Kenzie Caplan, Sade Katarina, Michael Patrick McGill, Brittany Hoza, Sheila McKellan, Eddie J. Fernandez, Steve Coulter, Luca Luhan, Gary-7, Paul Dean, Alison White

James Wan is een selfmade man. Deze regisseur brak door met ‘Saw’, gaf de reeks uit handen en zag zijn intelligente thriller uitgroeien tot een ranzig horrorfenomeen dat het begrip ‘torture porn’ in het leven riep. Terwijl andere regisseurs verder gingen met Wans basis, ging de man zelf lekker door met het maken van nieuwe (griezel)films. Deze pogingen vielen in de smaak. ‘Insidious’ en ‘The Conjuring’ werden na de eerste opzetjes van Wan succesvolle blockbusters. ‘Annabelle’ was een spin-off van ‘The Conjuring’ en draaide om de gelijknamige demonische pop.

Na een matig eerste deel dat een goede omzet draaide, volgde een veel beter vervolg dat hoop gaf voor de toekomst. ‘Annabelle Comes Home’ is deeltje drie in de saga rond het diabolische speelgoedobject. Vaak zijn vervolgdelen niet al te best. Maar hoe zit dat met deze film?

In ‘Annabelle Comes Home’ is te zien hoe het paranormale koppel Ed (Patrick Wilson) en Lorraine Warren (Vera Farmiga) Annabelle ontdekken en in een zwaar beveiligde (lees: met wijwater besprenkelde) vitrine zetten. Als de vriendin van hun dochters babysitter het deurtje van Annabelles gevangenis opent, breekt de hel los. Letterlijk.

Regisseur Gary Dauberman heeft heel goed naar Wan gekeken en dat resulteert in een goed gemaakte, maar weinig verrassende horror/thriller. De spanningsopbouw is zeer strak en Dauberman stuurt aan op het creëren van een broeierige sfeer die langzaamaan naar een climax toewerkt. Jumpscares zijn schaars.

Het beheerste camerawerk – de actie is altijd duidelijk in beeld gebracht – in combinatie met een sterke soundtrack levert een paar beklemmende scènes op. De doorgewinterde horrorfan heeft deze fragmenten in een iets andere vorm al duizend keer eerder gezien – soms beter, maar vaak ook minder sterk.

‘Annabelle Comes Home’ is een vakkundig gemaakt genre-werkje. Het acteerwerk is degelijk en ook de cinematografie scoort een voldoende. Ook het decor met een authentiek jaren 70 sfeertje verdient een dikke duim omhoog. In het steeds verder uitdijende horror-universum van Wan, waartoe ook mindere goden als ‘The Nun’ en ‘The Curse of La Llorona’ behoren, is deze griezelfilm een van de betere. 

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 27 juni 2019
DVD- en blu-ray-release: 6 november 2019 (tevens beschikbaar in ‘Annabelle 3 Films’ en ‘6 Film Collection The Conjuring Universe’ verzamelboxen)