Tini: Het nieuwe leven van Violetta – Tini: El gran cambio de Violetta (2016)

Regie: Juan Pablo Buscarini | 99 minuten | drama, romantiek, familie | Acteurs: Martina Stoessel, Jorge Blanco, Adrián Salzedo, Mercedes Lambre, Diego Ramos, Clara Alonso, Sofia Carson, Leonardo Cecchi, Ridder van Kooten, Beatrice Arnera, Georgina Amorós, Francisco Viciana, Pasquale Di Nuzzo, Ángela Molina, Rolando San Martín

De Argentijnse tv-serie “Violetta” werd dankzij de bemoeienis van Disney Channel Latijns-Amerika een flinke hit onder kinderen, met name in Spaanstalige landen. De trouwe schare fans konden drie seizoenen lang wekelijks genieten van de avonturen van het zeventienjarige meisje Violetta. Zij verhuist met haar vader van Madrid naar Buenos Aires. Violetta is – net als haar overleden moeder – een getalenteerde zangeres. Maar haar vader voedt haar nogal beschermend op. In Buenos Aires ontwikkelt ze haar talent verder. Ze krijgt te maken met de gebruikelijke tienerperikelen: verliefd worden, ontdekken wie je werkelijk bent en vriendschappen opbouwen. Het succes van de tv-serie zorgde ervoor dat er ook een film over Violetta gemaakt werd: ‘Tini: Het nieuwe leven van Violetta’.

De film speelt zich af na de gebeurtenissen in het laatste seizoen. ‘Tini: Het nieuwe leven van Violetta’ gaat van start als Violetta besluit dat ze even afstand wil nemen van haar roem en drukke bestaan. Het gaat tussen haar en vriendje León niet zo denderend. Vader Germán stuurt Violetta naar Italië om even tot rust te komen. In een resort voor jonge artiesten ontdekt Violetta wie Tini is. Daarnaast maakt ze nieuwe vrienden en komt ze erachter waar haar echte passie ligt.

‘Tini: Het nieuwe leven van Violetta’ is voornamelijk bedoeld als fanservice. Desondanks is de film, zonder dat je de tv-serie gezien hebt, of weet hebt van de personages, goed te volgen. De verhaallijn is niet al te ingewikkeld. De acteurs maken met een paar dialogen duidelijk wat de belangrijkste punten van de voorgeschiedenis zijn.

De setting is heerlijk zomers. Deze film is zo bijna tegelijkertijd een verkoopargument voor een Italiaanse vakantie als voor het album van hoofdrolspeelster Martina Stoessel. Want het spreekt voor zich dat de muziek natuurlijk een belangrijk onderdeel uitmaakt van de film. Het zijn zoetsappige, eenvoudige liedjes, die niet heel veel indruk maken. Maar je kunt je goed voorstellen dat een jongere generatie hier graag mee wegloopt. De film ziet er verzorgd uit, waarbij Violetta’s hoofdoptreden geïnspireerd lijkt te zijn door Katniss’ spectaculaire entree in de optocht bij aanvang van The Hunger Games.

Natuurlijk zijn er ook kanttekeningen. De gebeurtenissen zijn niet allemaal heel geloofwaardig. Een muzikaal dorpsfeest lijkt bijvoorbeeld op meer budget te kunnen bouwen dan het Songfestival. Personages maken soms onbegrijpelijke beslissingen. Twee mannen duiken achter een in zee gevallen koffer aan. Vervolgens vechten ze er onder water om wie ‘m naar boven mag brengen. De uitkomst laat zich raden…. Daarnaast is de verklaring van de hoofdvraag van de film (“Wie is Tini?”) beslist onbevredigend, want onlogisch. Zijn dit onoverkomelijke zaken waar de Violetta-fan zich druk om maakt? Vast niet. De rest van het filmpubliek kan deze film rustig aan zich voorbij laten gaan.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 5 mei 2016