Bad Boys for Life (2020)

Recensie Bad Boys for Life CinemagazineRegie: Adil El Arbi, Bilall Fallah | 124 minuten | actie, komedie | Acteurs: Will Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens, Alexander Ludwig, Charles Melton, Paola Nunez, Derrick Gilbert, Kate Del Castillo, Nicky Jam, Joe Pantoliano

Het verhaal achter de totstandkoming van ‘Bad Boys For Life’ is interessanter dan de film zelf. Het Belgische duo Adil El Arbi en Bilall Fallah blikte deze productie in. Deze twee mannen waren naar eigen zeggen groot fan van de vorige twee films rond Will Smith en Martin Lawrence. Toen bonzen uit Hollywood lucht kregen van dit duo dat ‘Black’ en ‘Patser’ inblikte, ging het snel. El Arbi en Fallah werden uitgenodigd voor een gesprek en gingen er uiteindelijk met een grote klus vandoor. Twee nieuwkomers uit België kregen een zak geld mee om een megalomane blockbuster te regisseren. Een bijna ongelooflijk verhaal. Een verhaal met een goed eind, want het duo is al benaderd om deel vier van deze serie op zich te nemen. Ook staat een vierde deel van ‘Beverly Hills Cop’ op hun agenda.

In ‘Bad Boys For Life’ draait het opnieuw om de agenten Mike Lowrey (Smith) en Marcus Burnett (Lawrence). Laatstgenoemde diender verlangt naar zijn pensioen en gezin. Lowrey denkt nog lang niet aan stoppen. Het duo moet noodgedwongen samenwerken om een seriemoordenaar te stoppen. Daarbij krijgt het tweetal hulp van een nieuwe generatie politiemensen. Dat botst.

Fans van de twee eerdere films zullen deze derde film ook wel kunnen waarderen. El Arbi en Fallah hebben goed gekeken naar de gladde en bombastische stijl van regisseur Michael Bay die de vorige delen maakte. De actie is luid, over de top en grotesk. Er is een glossy filter gebruikt, zodat alles – ook de mensen – glimt.

De liefhebber van smaakvolle, gelaagde cinema zal deze film vast overdadig en schreeuwerig noemen. Daar is niets mis mee. Op zijn tijd is een vettige snack altijd lekker en ‘Bad Boys For Life’ is de cinematografische variant van een frikandel. Een ouderwets smakelijke snack die best lekker is om de vluchtige trek te stillen.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 23 januari 2020
Digital Download-release: 22 mei 2020
VOD-release: 29 mei 2020
DVD-, blu-ray en 4K UHD-release: 10 juni 2020 (eveneens Limited edition Steelbook en Bad Boys-trilogie)