Bad Moms 2 – A Bad Moms Christmas (2017)

Recensie Bad Moms 2 CinemagazineRegie: Jon Lucas, Scott Moore | 104 minuten | avontuur, komedie | Acteurs: Mila Kunis, Kristen Bell, Kathryn Hahn, Cheryl Hines, Christine Baranski, Susan Sarandon, Jay Hernandez, Justin Hartley, Peter Gallagher, Oona Laurence, Emjay Anthony, Lyle Brocato, Wanda Sykes, Christina Applegate, Cade Mansfield Cooksey, Ariana Greenblatt, Jacks Dean, Madison Muffley, Kenny G

Als de Amerikaanse komedie ‘Bad Moms’ (2016) ons iets leerde, is dat het moederschap een ware hel is en het onmogelijk is om alle ballen in de lucht te houden. Niets nieuws onder de zon voor de meeste moeders in Nederland. De trouwe kijker van de hitserie ‘De Luizenmoeder’ – en dat waren er veel! – weet ook dat het schoolplein een slangenkuil is, met ‘Queen Bee’-klassenmoeders die het allemaal perfect voor elkaar lijken te hebben en neerkijken op elke moeder die ook maar een sprankje menselijkheid vertoont. De worsteling die Mila Kunis en haar vriendinnen in ‘Bad Moms’ doormaakten, is voor veel vrouwen herkenbaar. Wie droomt er nou niet van om de boel gewoon eens de boel te laten en een keer voor jezelf te kiezen in plaats van altijd maar jezelf weg te cijferen? Kunis, Kristen Bell en Kathryn Hahn gingen compleet los, want er moet natuurlijk wel wat te lachen vallen. Slechts anderhalf jaar na ‘Bad Moms’ was er al een vervolgfilm, die in Nederland uitgebracht werd onder de weinig originele titel ‘Bad Moms 2’ (2017), maar die in de VS en veel andere landen ‘A Bad Moms Christmas’ wordt genoemd. Zoals die titel al doet vermoeden storten de slechte moeders zich deze keer op het meest stressvolle evenement van het jaar voor moeders – in elk geval voor Amerikaanse: het kerstfeest.

Een mooie boom, het huis versieren, kerstdiner voorbereiden en cadeautjes in huis halen; het is allemaal niet niks voor Amy (Mila Kunis). Want ze wil haar kinderen wel de ‘best Christmas ever’ geven. Sinds ze haar onbetrouwbare echtgenoot aan de kant heeft geschoven, zorgt ze alleen voor haar twee kinderen, al heeft ze een fijne relatie met gescheiden vader van een dochtertje, Jesse (Jay Hernandez). Eigenlijk zou ze het eens een jaartje rustig aan willen doen, maar van die plannen komt niks terecht als haar moeder Ruth (Christine Baranski) ineens voor de deur staat. Ruth is van het snobistische soort, dat altijd naar perfectie streeft. De hapjes die Amy met veel zorg klaargemaakt heeft, daar haalt ze haar neus voor op. En die boom is een aanfluiting. Voor Amy er erg in heeft, heeft Ruth de teugels compleet overgenomen en plant ze een high class galafeest om indruk te maken op de buitenwacht. In het huis van haar dochter! Amy’s vriendinnen Kiki (Kristen Bell) en Carla (Kathryn Hahn) zitten in hetzelfde schuitje, al zijn hun moeders heel andere types. Kiki’s moeder Sandy (Cheryl Hines) wil zo graag op haar dochter lijken en bij haar dochter zijn, dat het psychopathische vormen aanneemt. En Isis (Susan Sarandon), Carla’s moeder, is een fladderaar, die er vaker niet is dan wel en haar dochter eigenlijk alleen opzoekt als ze geld nodig heeft. Balend van de komst van hun moeders, besluiten de drie vriendinnen het heft in eigen hand te nemen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

‘Bad Moms 2’ is een typische sequel die puur gemaakt is om snel geld mee te verdienen. Het verhaal is flinterdun en voorspelbaar en de humor is veelal te plat voor woorden. Het hoort wel een beetje in dit soort partycomedy’s, die onderbroekenlol, maar dat betekent nog niet dat schrijvers/regisseurs Josh Lucas en Scott Moore overal mee wegkomen. Net als in het eerste deel heeft Hahn de lolligste rol, maar na twee geintjes over het waxen van geslachtsdelen hebben we het wel gezien. Het romantische subplotje rond Carla en een mannelijke stripper (Justin Hartley) is een treurig dieptepunt. Veel grappiger – want minder ordinair en veel scherper – is Baranski als de überperfectionist Ruth, die haar dochter op een wel heel botte wijze rond commandeert. Peter Gallagher als haar hondstrouwe echtgenoot hobbelt er steeds maar achteraan, maar speelt wel een cruciale rol in de overgang van lol en gekkigheid naar een (poging tot) een diepere laag. Ruth kan er eigenlijk ook niks aan doen dat ze is zoals ze is, en in een mierzoete scène in een kerk worden de onenigheden bijgelegd. Dit melodrama steekt schril af bij de grove grappen uit de eerste helft van de film en voelt onecht. Ook al hebben we actrices van het niveau van Susan Sarandon in huis (wat doet zij in vredesnaam in deze film?), een slecht geschreven script blijft een slecht geschreven script.

‘Bad Moms 2’ is in alle opzichten een niemendalletje. De humor is goedkoop, het script is afgeraffeld en de talenten van de acteurs worden verspild. Waarom Amy, Kiki en Carla hun irritante moeders niet al veel eerder de deur uitzetten, is een raadsel dat ruim anderhalf uur door ons hoofd spookt. Anderhalf uur verspilde energie. Laten we hopen dat het getwerk van de ‘Bad Moms’ nu afgelopen is en ze zich weer met zaken gaan bezighouden die er écht toe doen.

Patricia Smagge

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 30 november 2017
DVD- en blu-ray-release: 3 april 2018