Boarding Gate (2007)

Regie: Olivier Assayas | 102 minuten | actie, thriller | Acteurs: Asia Argento, Michael Madsen, Kelly Lin, Carl Ng, Joanna Preiss, Alex Descas, Kim Gordon

Regisseur en scriptschrijver Olivier Assayas geeft openlijk toe dat een deel van het script van ‘Boarding Gate’ geïnspireerd is op de handel en wandel van de vermoorde Franse bankier Edouard Stern, wiens lichaam op 1 maart 2005 in Genève is gevonden. Hij was een keiharde en meedogenloze zakenman, die zijn geld vooral verdiende met dubieuze transacties waarbij hij er zelfs niet voor terugdeinsde om zijn zakenpartners te bedriegen. Of hij nu in opdracht van één van zijn vele vijanden is vermoord, is niet duidelijk. Wel is zeker dat Cécile Brossard, een prostituee en zijn maîtresse, hem om het leven heeft gebracht. In ‘Boarding Gate’ speelt Michael Madsen de rol van Miles Rennberg, een karakter dat erg veel overeenkomsten vertoont met Edouard Stern. Niet alleen is Miles een gewetenloze zakenman maar ook hij wordt uiteindelijk vermoord door zijn maitresse Sandra, een personage dat gespeeld wordt Asia Argento. Het blijft voor de kijker lang onduidelijk of het nu een crime passionelle, een zakelijke afrekening of misschien wel een combinatie van beide is. Het eerste punt van kritiek is het acteerniveau van Michael Madsen. Michael Madsen acteert zoals zo vaak ook nu weer op de automatische piloot. Hij doet daarmee niet alleen zichzelf maar ook Asia Argento tekort. Zo kruipt zij op verdienstelijk wijze in de huid van Sandra, maar ontbreekt nu toch de chemie met haar tegenspeler Michael Madsen.

‘Boarding Gate’ is in twee delen op te splitsen. Het eerste deel loopt tot aan de dood van Miles en deel twee begint wanneer Sandra na de moord zijn appartement verlaat. De stijl van het eerste deel is een moderne film noir. Het tempo van de film is laag en de nadruk ligt op de gesprekken tussen de obsessieve Miles en de kettingrokende femme fatale Sandra. Angst en onzekerheid zijn de centrale thema’s die de boventoon voeren. De hoofdpersonen bevinden zich in een corrupt en keihard maatschappelijk systeem waar geen uitweg mogelijk is. Degene die daaruit wil stappen, wordt min of meer vogelvrij verklaard. In eerste instantie is dat natuurlijk Miles, die tot groot ongenoegen van zijn zakenpartner, de aandelen in de zaak aan een dubieuze derde heeft verkocht. En vervolgens Sandra die met de afrekening van Miles een grote som geld incasseert en daarmee een nachtclub in Peking wil kopen, ver weg van het criminele milieu in Parijs. Zodra we Parijs verlaten en naar Hong Kong gaan, laat Olivier Assayas de film noir voor wat het is en schakelen we over naar een simpele actiefilm waarin achtervolgingen en schietpartijen elkaar in een snel tempo opvolgen en de kijker geregeld op een gekunstelde manier op het verkeerde been wordt gezet. Het is niet helder waarom hij voor deze wending kiest. Meer dan het samenvoegen van twee ideeën voor een film is het niet. En dat is nu direct het tweede en tevens grootste minpunt van ‘Boarding Gate’, die mede daardoor net geen voldoende scoort.

Lodi Meijer