Crooked Business (2008)

Regie: Chris Nyst | 95 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Teo Gebert, Firass Dirani, Kelly Atkinson, Hugh Parker, Anh Do, Anthony Brandon Wong, Woody Naismith, Brad McMurray, Scott Corfield, Jay Lagaaia, Chris Betts, Ron Kelley, Danny Raco, Rex Bicky McAdam, Tony Schwalger, Mark Erickson, Mark Bullus, Erich Thill, Gareth Harris, Francis Chang, Bertrand Doeuk, Joel Gonzales, David Eastgate, Errol ONeil, Mat Rogers, Scott Prince, Preston Campbell, Warren Meacham.

In ‘Crooked Business’ maken we kennis met een dartel duo, Elmo (Teo Gebert) en Stevie (Firass Dirani). Twee jonge mannen die aan de Australische Gold Coast, Surfers Paradise in Queensland, in hun bestaan voorzien als kruimeldieven. Een beetje heling en oplichterij. “Maar echte criminelen? Nee, dat zijn we niet”, legt Elmo aan de kijker uit. Daarmee hebben we meteen één van de leuke elementen van deze rolprent bij de kop: Elmo richt zich geregeld direct tot het publiek, terwijl op de achtergrond de verhaallijn gewoon doorloopt.

De film is lekker snel gesneden en zou kunnen worden omschreven als de Australische versie van ‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’. Alleen draait het hier niet om een oud geweer met grote verzamelwaarde. Nee, de inzet is een koffer vol met gestolen diamanten. Stevie wordt door onderwereldbaas ‘Bondi’ Bob Maclean op pad gestuurd om dit kleinood op te halen. Hoe moeilijk kan dat zijn? De koffer vormt al gauw de aanleiding tot vermakelijke, elkaar rap opvolgende acties. Wat begint met een mislukte rip off horlogedeal mondt al snel uit in een heuse ‘comedy of errors’. Het één leidt tot het ander en er is heel veel straatwijsheid nodig om de dans te ontspringen. Verschillende belanghebbende partijen (de plaatselijke maffia, Chinese triade, motorbende) passeren de revue. Het wordt er voor Elmo en Stevie niet makkelijker op als de koffer na een shoot out verwisseld wordt met een identiek exemplaar behorende tot de Chinese onderwereld. Maar, met de hulp van onder andere kluiskraker/bareigenaar London Mick (een leuke rol van Hugh Parker) en sexy oplichtster Cher (Kelly Atkinson), is het innemende duo iedereen uiteindelijk te slim af.

‘Crooked Business’ heeft als ondertitel: ‘If you’re gonna do it… go all the way’, met andere woorden: als je iets doet, moet je het goed doen. Doorgaan tot het gaatje en dan maar zien waar het schip strandt. De film wemelt van aparte binnen het genre passende karakters als Russian Tony en Vierkante Lou. Hoofdrolspeler Teo Gebert is ‘easy on the eye’. Hij speelt Elmo met jongensachtige charme. Andere uitblinkers zijn Hugh Parker, Kelly Atkinson en oudgediende Rex ‘Bicky’ McAdam in de rol van legende Peppermint Jack, Elmo’s beruchte opa. Ja, Elmo heeft zijn streken niet van een vreemde. De adviezen die opa Jack gedurende de film opdreunt zijn zeer komisch.

In sommige scènes lijkt regisseur Nyst de prachtige stripverfilming ‘Sin City’ te willen eren (zwart wit met alleen bloed in kleur). Het enige minpuntje? De iets te karikaturaal neergezette uitsmijters van de club van London Mick, het duo ‘dumb and dumber’ Pierre en Elvis. Maar ach, verder geen kwaad woord over dit product. Down under krijgt thumbs up!

Ruud Stift