De piraten van hiernaast (2020)

Recensie De piraten van hiernaast CinemagazineRegie: Pim van Hoeve | 94 minuten | familie | Acteurs: Matti Stooker, Samuel Beau Reurekas, Celeste Holsheimer, Egbert Jan Weeber, Tygo Gernandt, Sarah Janneh, David Lucieer, Nyncke Beekhuyzen, Bert Hana, Sytske van der Ster, Peter van Heeringen, Anne-Marie Jung, Ilse Warringa

Brabander Reggie Naus had geen idee wat hij wilde worden later. Hij tekende graag en vaak als kind, dus toen hij naar de Kunstacademie ging keek niemand in zijn omgeving daarvan op. Maar hij maakte die opleiding niet af en werd geen tekenaar. “Het liefste was ik piraat geworden, maar toen ik een keer aan boord van een schip in een storm terechtkwam werd ik zó zeeziek, dat ik maar van gedachten ben veranderd”, aldus Naus. Niet dat hij toen meteen wist wat hij dan wel wilde worden, want dat duurde nog even. “Je leeft ten slotte maar één keer en dan moet je ook iets doen wat je écht leuk vindt. En dat was, naast reizen, snuffelen in oude boeken.” Want daar staat zijn huis vol mee: geschiedenisboeken over piraten, avonturiers en zeerovers. Uiteindelijk kreeg Naus steeds meer zin om zelf te schrijven. Toen hij dat eenmaal begon te doen, kreeg hij de smaak flink te pakken. Van ‘serieuzer’ werk (geschiedenisboeken voor volwassenen en artikelen voor kranten en tijdschriften), verschoof hij zijn aandacht naar fictieverhalen. Daarmee had Naus eindelijk zijn passie gevonden. In 2008 verscheen zijn eerste kinderboek, ‘De schat van inktviseiland’, waarin – uiteraard – een hoofdrol is weggelegd voor piraten en zeerovers!

Naus’ meest succesvolle boekenserie is ‘De piraten van hiernaast’, over de piratenfamilie Donderbus die in het gezapige dorpje Zandwijk aan Zee komt wonen. Een boekenreeks die zich uitstekend leent voor een verfilming, vond ook producent Johan Nijenhuis, die zich met onder meer ‘Foeksia de miniheks’ (2010), ‘Bennie Stout’ (2011) en ‘Apenstreken’ (2015) eerder al in het genre van de jeugdfilm liet gelden. Voor de regie wist hij Pim van Hoeve, die we kennen de filmreeks rond ‘Dummie de Mummie’, te strikken. ‘Flodder Meets Pirates of the Caribbean, maar dan voor kinderen’, zo zou je de verfilming van ‘De Piraten van Hiernaast’ (2020) in één kreet kunnen samenvatten. Een onaangepaste, kleurrijke familie neemt zijn intrek in een in slap gesust dorpje, en in dit geval gaat het om een heuse zeeroversfamilie. Vader Hector (Egbert-Jan Weeber heeft goed naar Johnny Depps iconische personage Jack Sparrow gekeken), moeder Betsie (Sarah Janneh) en hun zoontje Billy (Samuel Beau Reurekas) hebben hun piratenschip, hun huisdier (een leuk gemaakte ‘waakhaai’) en opa – een echte zeebonk met houten poot, ooglapje en alcoholprobleem – meegenomen naar Zandwijk aan Zee. Ze vechten met zwaarden en eten met dolk en vork. Deze vreemdelingen worden aanvankelijk niet echt hartelijk ontvangen door de keurige Zandwijkers, want zijn ze niet gewoon ‘ordinaire gelukszoekers’? De elfjarige Michiel Brugman (Matti Stooker) en zijn buurmeisje Elizabeth (Celeste Holsheimer) worden echter dikke vrienden met Billy en ontdekken dat de familie Donderbus op de vlucht is voor hun aartsvijand Knokige Krelis (Tygo Gernandt, in een rol die hem op het lijf geschreven is), die nog een appeltje te schillen heeft met Hector. Samen gaan ze de strijd tegen deze woesteling aan.

De volwassen cast van ‘De Piraten van Hiernaast’, en dan met name Weeber en Gernandt, leeft zich ouderwets uit (en wie zou dat niet doen als hij weer eens ‘piraatje’ zou mogen spelen?), met als gevolg dat het spelplezier er bij hen van afspat. Dat werkt aanstekelijk, want we zien daardoor met liefde door de vingers dat ‘De Piraten van Hiernaast’, wel erg braafjes en netjes binnen de lijntjes kleurt, zeker voor een film over zo’n onconventionele familie als de Donderbusjes. De fantasierijke vondsten uit de boeken van Naus zijn op een overtuigende wijze tot leven gewekt, met kleurrijke decors, sets, kleding, grime en speciale effecten die dik in orde zijn. De kinderen spelen iets minder overtuigend, maar met niet minder spelplezier dan hun volwassen tegenspelers. Voor de verfilming is een aantal zaken aangepast ten opzichte van het boek. Om ook meisjes aan te spreken, verzon scenarioschrijver Sander de Regt (‘De Familie Slim’, 2017) het personage Elizabeth. Om het helemaal politiek correct te maken laat hij haar uiteindelijk ook meedoen aan het zwaardgevecht. Dat had iets subtieler gekund. Dat de Zandwijkers de ‘vreemdelingen’ niet bepaald met open armen ontvangen, is natuurlijk vooral bedoeld om meekijkende volwassenen een spiegel voor te houden. Kinderfilms zijn zelden subtiel, maar hier ligt het er wel erg dik bovenop. Gelukkig maar dat ‘De Piraten van Hiernaast’ daar met zijn vermakelijke avonturen, enthousiaste acteurs en mooie sets genoeg tegenover weet te stellen.

Patricia Smagge

Waardering: 3

Bioscooprelease: 1 juli 2020
DVD- en blu-ray-release: 16 oktober 2020