Five Feet Apart (2019)

Recensie Five Feet Apart CinemagazineRegie: Justin Baldoni | 116 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Haley Lu Richardson, Cole Sprouse, Moises Arias, Kimberly Hebert Gregory, Parminder Nagra, Claire Forlani, Emily Baldoni, Gary Weeks, Cynthia Evans, Brett Austin Johnson, Ariana Guerra, Sophia Bernard, Evangeline Hill, Ivy Dubreuil, Kristopher Perez, Cecilia Leal, Trina LaFargue

Films over zieke en verliefde jongeren vormen bijna een genre op zich binnen de young adult producties. ‘Five Feet Apart’ vormt daar geen uitzondering op en past keurig in het rijtje ‘The Fault in Our Stars’, ‘Now Is Good’, ‘Everything, Everything’ en ‘Me Before You’. Het zijn films die bijna uitsluitend gemaakt lijken te zijn met het doel de kijker in tranen uit te laten barsten. Een happy end zit er niet altijd in en verder zijn de jongvolwassenen vooral zo gewoon mogelijk, afgezien van hun ziekte. Er moet ook altijd een ‘quirky’ beste vriend of vriendin als sidekick in. ‘Five Feet Apart’ vinkt alle checkboxen af. Maakt het dat een slechte film? Zeker niet.

‘Five Feet Apart’ gaat over Stella, een zeventienjarig meisje dat haar halve leven al in ziekenhuizen verblijft. Ze heeft Cystic Fibrosis, een taaislijmziekte. Het maakt het lastig om een gewoon leven te leiden, zoals we zien in de openingsscène, waarin haar vriendinnen haar bezoeken voor ze vertrekken naar een feestje, waar Stella notabene de aanjager van is geweest. Stella is naast CF-patiënte ook zelfverklaard OCD-er. Haar dwangstoornis zorgt ervoor dat alles op haar manier moet gebeuren en ze houdt zich dan ook strikt aan haar medicijnenschema. Wanneer ze op weg naar de couveuseafdeling nieuwe patiënt Will ontmoet, die zijn kamer uitleent aan twee vrienden die wel een goede tijdsbesteding weten in Wills ziekenhuisbed, staan haar stekels meteen uit. Toch komen de twee aan de praat en Stella merkt dat Will totaal niet achter zijn behandeling staat. Ze sluiten een deal: Will houdt zich aan zijn behandelschema, neemt op tijd de medicijnen in en in ruil daarvoor mag hij Stella tekenen. Er is één kanttekening: omdat ze allebei CF patiënt zijn, moeten ze altijd afstand houden. So far, so Romeo & Juliet.

Iedereen met ook maar een beetje filmervaring weet al hoe dit verhaal gaat verlopen: Will en Stella worden verliefd, krijgen de nodige hobbels te verwerken en komen heel misschien zelfs wel in levensgevaar. Wat ‘Five Feet Apart’ boven het maaiveld uit doet steken is de no nonsense benadering van de ziekte (mede dankzij Stella’s YouTube vlogs) en de chemie tussen de twee sympathieke acteurs. Cole Sprouse en Haley Lu Richardson zijn erg leuk samen. Je gunt deze twee love birds zo hun geluk en de oneerlijkheid van alles straalt eraf. Er is ook een sterke rol voor Kimberly Hebert Gregory als verpleegkundige Barb, die de twee het liefst op een andere afdeling zou zetten om te voorkomen dat ze elkaar ziek maken.

Hoewel ‘Five Feet Apart’ op punten zeker voorspelbaar is, heeft het scenario ook nog wat aardige verrassingen in petto. Zo is de wijze waarop de eerste date verloopt, en dan met name de oplossing die Stella bedenkt voor het elkaar niet kunnen aanraken, inventief. Dit levert een roerende en zelfs licht-erotische scène op aan de rand van het zwembad. Haley Lu Richardson toont sowieso een wijd spectrum aan emoties en tilt elke scène waarin ze zit omhoog. ‘Five Feet Apart’ mag dan sentimenteel zijn en niet veel van de gebaande paden afwijken, in het hart van deze film bevindt zich een warm, geloofwaardig verhaal, met een duidelijke boodschap: het leven is voorbij voor je het weet, verspil er geen seconde van.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 13 juni 2019
DVD- en blu-ray-release: 30 oktober 2019