It’s All About Love (2003)

Regie: Thomas Vinterberg | 104 minuten | drama, romantiek, science fiction, thriller | Acteurs: Joaquin Phoenix, Claire Danes, Sean Penn, Douglas Henshall, Alun Armstrong, Margo Martindale, Mark Strong, Geoffrey Hutchings, Harry Ditson, Thomas Bo Larsen, Teddy Kempner

Wie denkt dat ‘It’s All About Love’ louter een feel good movie is, komt bedrogen uit. Zeker, de liefde tussen twee jonge mensen loopt als rode draad door de film heen, maar het verhaal schakelt voortdurend over van droom naar nachtmerrie. Al in de eerste scènes maakt zich een beklemmende sfeer voelbaar van vervreemding en naderend onheil. Liefde ontberende mensen vallen overal plotseling dood neer, waarbij voorbijgangers achteloos over de lijken heen stappen. Vallende sneeuw middenin de zomer kondigt een wereldwijde ijstijd aan, terwijl in Oeganda mannen aan de zwaartekracht ontsnappen. Tegen deze bizarre achtergrond ontwikkelt zich een plot waarin John en Elena slachtoffer lijken te worden van een unheimisch complot en daaraan met man en macht proberen te ontsnappen. Maar, zoals regisseur Thomas Vinterberg benadrukt, het plot is relatief onbelangrijk. De film is vooral één grote lofzang op de liefde, in een tijd van wereldwijd toenemende chaos, vervreemding en verkilling; ‘de menselijke ziel is de spiegel van de wereld’.

Joaquin Phoenix en Claire Danes weten het verliefde paar prachtig neer te zetten. Sean Penn speelt de intrigerende bijrol als John’s broer, die gedurende de hele film in een vliegtuig boven besneeuwde bergketens vliegt. Op weg naar een zeker einde spreekt hij zijn broer liefdevol toe en geeft zijn filosofisch commentaar op de bizarre situatie waarin de wereld en hijzelf verkeren.

Thomas Vinterberg experimenteert in deze film met een heel ander genre dan zijn alom bejubelde Dogma-film ‘Festen’. Naar eigen zeggen is ‘It’s All About Love’ een volkomen Anti-Dogma film geworden, hoewel hij grotendeels met hetzelfde team mensen is gemaakt. Terwijl in ‘Festen’ een taboe rustte op het gebruik van special effects, make-up of camerastatief, bewandelt Vinterberg hier de tegenovergestelde weg. In deze film is vrijwel niets wat het lijkt en is alles kunstmatig. Zelfs de actiescènes in New York zijn opgenomen op een parkeerplaats in Filmbyen en later digitaal bewerkt. De muziek werd gemaakt door componist Zbigniew Preisner (bekend van onder meer Kieslowki’s ‘Trois Couleurs Blanc’), klanken die het magisch-realisme van de film sterk ondersteunen.

De wending die Thomas Vinterberg met deze film heeft gemaakt is hem door de filmcritici niet erg in dank afgenomen. Voor het Filmfestival van Cannes werd de film geweigerd. Geheel ten onrechte. ‘It’s All About Love’ is qua genre moeilijk in een hokje te plaatsen, maar een ongewoon mooi gemaakt liefdesepos, dat de vergelijking met een ‘Doctor Zhivago’ zeker kan doorstaan.

Endre Timar

Waardering: 4

Bioscooprelease: 8 januari 2004