Kenneth Branagh’s Wallander: Het graf – Wallander: An Event in Autumn (2012)

Regie: Toby Haynes | 90 minuten | misdaad, thriller | Acteurs: Kenneth Branagh, Daisy Ashford, Anna Brook, Helen Carter, Daniel Cerqueira, Laura Dos Santos, Claire Hackett, Mark Hadfield, Matthew Hickey, Louis Hilyer, Joanna Ignaczewska, Barnaby Kay, Harry Kershaw, Albert Maris, Richard McCabe, Nick Moss, Georg Nikoloff, Con O’Neill, Saskia Reeves, Sarah Smart, Rebekah Staton, Donald Sumpter, Paula Videniece, Maya Wasowicz, Barbara Wilshere

Het zit inspecteur Kurt Wallander niet mee. Hij verhuist naar het Zweedse platteland in de hoop om daar rust te vinden, maar binnen no time vindt hij een lijk in het bos vlakbij zijn nieuwe huis. Daarnaast moet hij de (zelf)moord van een jong meisje onderzoeken.

Kurt Wallander is een creatie van de Zweedse thrillerauteur Henning Mankell. Het personage vertolkt de hoofdrol in talloze romans. Voordat de Brit Kenneth Branagh de rol van de depressieve speurneus vertolkte, deed de Zweedse acteur Rolf Lassgård dat. Na het succes van de Scandinavische reeks, kon een Engelse remake niet achterblijven. Gelukkig is het bronmateriaal met respect behandeld door de Britten.

Branagh is een sterk acteur die wel raad weet met dit soort rollen. Hij zet de inspecteur neer als een man die zijn werk tegen wil en dank doet. Zijn plichtsbesef is hoog, maar hij heeft er de energie niet voor. Moord en doodslag gaan niet in de koude kleren zitten. In tegenstelling tot Amerikaanse detectiveseries heeft ‘Wallander’ een loom verteltempo. Het gaat net zo goed over de karakterontwikkeling van de inspecteur als om het oplossen van de moordzaken. Qua actie hoef je niet veel van deze serie te verwachten.

De spanningsopbouw van ‘Het Graf’ – zoals deze episode heet – is erg sterk. Er wordt met flitsende beeldmontage gewerkt en veel aandacht besteed aan de thuissituatie van Wallander. Het is duidelijk dat deze man niet goed in zijn vel zit en met zichzelf in de knoop ligt. Branagh zet de gekwelde ziel overtuigend neer. Hij wordt nooit een echte held, maar vervalt ook niet in (overdreven) zelfmedelijden. Door het trage verteltempo zakt de film soms in. Het had wel wat sneller gekund, maar het acteerwerk en de droefgeestige sfeer vergoeden veel.

De keuze om het verhaal in Zweden af te laten spelen, is echter een beetje raar. Er wordt continu Engels gesproken, terwijl krantenkoppen en waarschuwingsborden in het Zweeds zijn. Ook typisch Zweedse namen – een hond heet ‘Jussi’ – komen vervreemdend over. Had dan voor een Britse setting gekozen.

Frank v.d. Ven

‘Kenneth Branagh’s Wallander: Het graf’ verschijnt dinsdag 16 oktober 2012 op DVD (2-DVD-box Wallander – Volume 3).