Patlabor Film 1-Kidô keisatsu patorebâ (1989)

Regie: Mamoru Oshii | 116 minuten | animatie, actie, drama, misdaad, science fiction, thriller | Originele stemmencast: Toshio Furukawa, Mîna Tominaga, Ryûnosuke Ôbayashi, Yoshiko Sakakibara, Yô Inoue, Michihiro Ikemizu, Issei Futamata, Shigeru Chiba

Fans van de betere anime zegt de naam Mamoru Oshii vast wel wat. Deze man is verantwoordelijk voor genreklassieker ‘Ghost in the Shell’. Die ene film katapulteerde Oshii direct de annalen in als levende anime legende. En terecht. ‘Ghost in the Shell’ uit 1995 inspireerde talloze regisseurs en liet hele volksstammen warmlopen voor de Japanse animatiekunst. Die productie was zowel een zegen als een vloek voor Oshii, want hij vergaarde er weliswaar bekendheid en respect mee maar werd voortaan continu gelinkt aan die film. Alles wat hij deed en doet wordt vergeleken met die ene film. Helaas heeft Oshii zich nog niet overtroffen, al heeft hij wel een hoop interessante films gemaakt. Zo maakte hij nadien live action film ‘Avalon’ en een vervolg op ‘Ghost in the Shell’. Minder bekend is dat de regisseur al sinds 1977 werkzaam is op het gebied van anime.

‘Patlabor – Film 1’ dateert uit 1989. De hand van de meester is in deze film ook zichtbaar. Net als ‘Ghost in the Shell’ draait het in deze film om de relatie tussen mens en machine. Uitvindingen als robots maken het leven eenvoudiger, maar verliezen we daardoor niet onze menselijkheid? We geven onze verantwoordelijkheid uit handen en vertrouwen niet meer op ons eigen kunnen. En wat nu als machines menselijke gevoelens krijgen en hun eigen plan trekken. Wordt de meester dan overmeesterd?

‘Patlabor – Film 1’ speelt zich af in 1999(!). Tokio is een geavanceerde stad waar robots ingezet worden om het de mensen gemakkelijk te maken. Deze zogenaamde ‘Labors’ klaren klussen die de mensheid niet graag doet. Maar dan slaan er ineens steeds vaker robots op hol. De politie zet hun eigen Labors in. Robots om robots tegen te houden: dat kan toch niet goed gaan? De oorzaak van de ontspoorde robots is te wijten aan het besturingssysteem dat ontworpen is door het invloedrijke bedrijf Shinohara. Gaat het om een fabricagefout of om opzet? Agenten Noah en Azuma moeten op onderzoek uit om te kijken wat er precies aan de hand is.

De grote kracht van ‘Patlabor – Film 1’ is het verhaal, de interactie tussen de twee agenten en de zoektocht naar menselijkheid in een wereld van staal. De nadruk ligt niet op actie, maar op karakterontwikkeling. Het is niet zo dat er geen spectaculaire scènes te zien zijn in deze film, maar in ieder geval minder dan je op basis van de synopsis zou verwachten. De actie is mooi in beeld gebracht, maar de verouderde animatie zorgt ervoor dat het spektakel nu minder indruk maakt dan dat het ten tijde van de release (1989) deed. Kort samengevat kun je zeggen dat ‘Patlabor – Film 1’ niet voor iedereen is. Het verteltempo ligt redelijk laag, de animatie is verouderd en het kleurgebruik (pastel!) is ook niet meer van deze tijd.

Waarom deze film opnieuw is uitgebracht, blijft dan ook onduidelijk. In 2001 bracht A-Film deze productie namelijk ook al uit. Er zijn toch wel interessantere films voor handen die nog niet op dvd of blu ray zijn uitgebracht, maar zeker de moeite waard zijn om op de Nederlandse markt uit te brengen?

Frank v.d. Ven

‘Patlabor Film 1’ verschijnt dinsdag 9 oktober 2012 op DVD.