Les yeux jaunes des crocodiles (2014)

Regie: Cécile Telerman | 118 minuten | drama | Acteurs: Julie Depardieu, Emmanuelle Béart, Patrick Bruel, Alice Isaaz, Jacques Weber, Karole Rocher, Edith Scob, Samuel Le Bihan, Quim Gutiérrez, Jana Bittnerova, Nancy Tate

Men neme twee zussen die bijna in alles elkaars tegenpolen zijn. De een, ‘brains’ Joséphine (Julie Depardieu, inderdaad: dochter van…), is een historica gespecialiseerd in de 12e eeuw, en de ander, ‘beauty’ Iris (Emmanuelle Béart), leidt een comfortabel maar onbeduidend leven in Parijs. Joséphine heeft haar vreemdgaande man eindelijk de deur gewezen en moet als alleenstaande moeder alle zeilen bijzetten met betrekking tot de opvoeding van haar twee dochters. Haar man blijkt haar namelijk ook nog eens met een grote schuldenlast te hebben opgezadeld.

De mooie Iris probeert ondertussen uit alle macht haar leven enige zin te geven. Tijdens een diner laat ze zich ontvallen dat ze een roman aan het schrijven is. Maar ze krijgt niets op papier en dus keert ze zich tot haar met schrijverstalent behepte zus met het verzoek of deze als ‘ghostwriter’ voor haar boek wil dienen, tegen een riante vergoeding uiteraard. Joséphine accepteert de opdracht uiteindelijk omdat ze hier ruim mee uit de schulden kan komen. Als het boek binnen no time tot bestseller uitgroeit, blijkt het voor beide zussen steeds moeilijker om te leven met deze leugen. Alle hens aan dek dus! Vooral als de roep om een vervolg steeds luider gaat klinken…

Joséphine is een kleurloos type, een dame die over zich heen laat lopen. Vooral moeder Henrietta en opstandige puberdochter Hortense laten geregeld onverbloemd weten wat ze van haar vinden. En dan tegenpool Iris, narcistisch in al haar activiteiten. ‘Rijk’ getrouwd met de succesvolle advocaat Philippe (Patrick Bruel), die haar liefdeloze gedrag eigenlijk al jaren zat is. De op geld beluste moeder Henriette steekt haar voorkeur voor Iris niet onder stoelen of banken, want “als baby huilde zij al beter dan de rest”(!).  Joséphine maakt, ondanks alles, gesteund door haar buurvrouw, weer voorzichtige stapjes op het liefdespad.

Regisseuse Cécile Telerman weet helaas iets te weinig nuance aan te brengen in deze verfilming van de bestseller van Katherine Pancol. Iris slaat teveel door in haar ‘gespeelde’ rol van gevierd schrijfster. Op allerlei manieren probeert ze alles uit haar nieuw verworven status te halen, van cover shoots tot eigenzinnige optredens bij talkshows. Krampachtig probeert ze in het nieuws te blijven met steeds gekkere acties. Eigenlijk zielig, maar het spel van de door plastische chirurgie mismaakte Béart wekt voornamelijk irritatie op en niet het gewenste medelijden.

Natuurlijk, de sympathie van de kijker ligt bij de arme, tegen de stroom in zwemmende Joséphine. Maar ook Julie Depardieu overtuigt niet ten volle. Ze bijt af en toe van zich af, maar te weinig om serieus genomen te worden. Ook de hysterische vertolking van mama Henrietta en de vlakke bijrol van Patrick Bruel maken dat ‘Les yeux jaunes des crocodiles’ (De gele ogen van krokodillen) in middelmaat blijft steken. Een gebrek aan coherentie zorgt ervoor dat deze zogenaamde dramedy in goede bedoelingen verzuipt. Een paar onsjes minder nadruk op de verschillen tussen beide zussen had wel gemogen. Mooi voorbeeld van een boek wat waarschijnlijk vele malen beter is dan de film. Dus op naar de bibliotheek!

Ruud Stift

‘Les yeux jaunes des crocodiles’ verschijnt dinsdag 26 augustus 2014 op DVD en blu-ray.