Scrapper (2023)

Recensie Scrapper CinemagazineRegie: Charlotte Regan | 84 minuten | komedie, drama | Acteurs: Lola Campbell, Alin Uzun, Harris Dickinson, Cary Crankson, Carys Bowkett, Ambreen Razia, Ayokunle Oyesanwo, Ayobami Oyesabwo, Ayooluwa Oyesanwo, Freya Bell, Jessica Fostekew, Asheq Akhtar, Joshua Frater-Loughlin

‘Scrapper’ is het regiedebuut van Britse filmmaker Charlotte Regan. Regan vertelt het verhaal van de twaalfjarige Georgie (Lola Campbell) wier moeder kortgeleden is overleden. Ze raakt, samen met haar buurtjongetje Ali (Alin Uzun), verwikkeld in gevechten en verdient geld door fietsen te stelen en te verkopen aan een lokale fietsenwinkel. Ondertussen doet ze tegenover de sociale diensten, haar school en haar buren, met hulp van een medewerker van een lokale supermarkt (die voicememo’s voor haar inspreekt), alsof haar oom genaamd “Winston Churchill” bij haar woont. Dit alles, terwijl ze nog bezig met het verwerken van het overlijden van haar moeder.

Het leven van Georgie wordt opgeschud door de plotselinge verschijning van haar vader Jason (Harris Dickinson), die de zorg van oom Winston komt overnemen. Jason is op het eerste gezicht op zijn zachtst gezegd geen vaderfiguur. Onvolwassen, een kapsel dat doet denken aan de vroegere jaren van Eminem en zelf met voldoende mentale bagage. Georgie verzet zich initieel ferm tegen de komst van haar vader, maar al snel dringt tot haar door dat ze geen andere keuze heeft dan de situatie te accepteren. De focus verschuift naar de relatie van Georgie en Jason, die zich een weg proberen te banen door hun huidige, onverwachte en gedwongen gedeelde levenssituatie.

De dynamiek tussen Dickinson en Campbell is authentiek en verrassend. Hoewel Georgie zelfstandig is, blijft ze een kind dat haar moeder mist. Veel van wat ze doet, is een manier om de leegte die haar moeders dood heeft achtergelaten, te verwerken. De film heeft af en toe een komisch element, dat de sfeer van de film, die anders deprimerend en alledaags had kunnen worden, doorbreekt. Desalniettemin is de vertolking van de jonge actrice Lola Campbell als Georgie een genot. Ze zet een zeer geloofwaardige Georgie neer. Ook de chemie tussen Jason en Ali werkt verrassend goed.

Regan levert voor de rest een prima debuut af. Het verhaal zit goed in elkaar, de dynamiek tussen de acteurs is prima en de speelduur van 84 minuten voelt perfect aan. Vanuit cinematografisch oogpunt is de film weinig speciaal. In zoverre dat cinematografie zowel niet positief als negatief opvalt.

In de afgelopen jaren hebben we enkele soortgelijke films voorbij zien komen en de vergelijking met deze films is bijna onvermijdelijk. Voor wat betreft de onderliggende thematiek heeft ‘Scrapper’ veel weg van Charlotte Wells’ ‘Aftersun’ en Sean Bakers ‘The Florida Project’: worstelen met verlies, het leven aan de rand van de samenleving en de strijd om te overleven.

Daar zit ook de valkuil van deze film. De cinefiel is erg verwend met gelijksoortige films die recentelijk zijn uitgekomen. De voornoemde films vliegen hun thematiek op een originele, impactvolle en authentieke wijze aan. ‘Scrapper’ mist deze authenticiteit en emotionele impact op bepaalde punten. Daar komt bij dat de premisse van de film niet geloofwaardig is. Het is absoluut onmogelijk om weg te komen met de misleiding waar Georgie al die tijd mee weggekomen is. Nu is het natuurlijk geen vereiste dat een film volledig geloofwaardig is, maar het ontbreken van dit stukje geloofwaardigheid doet af aan de emotionele impact die deze film had kunnen hebben. Anderzijds maakt het de film een stuk komischer. De vraag is of die compromis het waard is en die vraag moet negatief beantwoord worden.

Dat neemt niet weg dat ‘Scrapper’ wel een goed gemaakte en plezierige film is. Het vertelt een hartverwarmend verhaal over kracht, persoonlijke ontwikkeling en de betekenis van geliefden. Een debuut om trots op te zijn.

Jelco Leijs

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 8 februari 2024