Spinning Gold (2023)

Recensie Spinning Gold CinemagazineRegie: Timothy Scott Bogart | 130 minuten | biografie, drama, muziek | Acteurs: Jeremy Jordan, Michelle Monaghan, Jay Pharoah, Lyndsy Fonseca, Dan Fogler, Peyton List, James Wolk, Jason Isaacs, Michael Ian Black, Sebastian Maniscalco, Tayla Parx, Casey Likes, Sam Nelson Harris, Vincent Pastore, Nick Sandow, Chris Redd, Jason Derulo, Ledisi

De doorbraak van de dwarse superheld ‘Deadpool’ was zowel een zegen als een vloek. Deze atypische antiheld brak continu de fourth wall (wat wil zeggen dat hij direct het bioscooppubliek aansprak en zichzelf daardoor uit zijn eigen film haalde). Deze kunstgreep was daarvoor niet erg populair, maar anno 2023 kun je er niet meer omheen. In het geval van ‘Spinning Gold’ levert dit trucje direct irritatie op en dat zorgt voor een valse start. Moet je echt een hele film naar een karikatuur van een gesjeesde platenbons kijken die zijn successen deelt? Gelukkig niet!

In ‘Spinning Gold’ draait het om de in de vergetelheid geraakte Neil Bogart (Jeremy Jordan). Deze man had evenveel carrières als schuilnamen. Voordat hij zijn geluk beproefde als oprichter van Casablanca Records was hij acteur in softporno, zanger en sjacheraar. In deze film is te zien hoe Bogart ternauwernood bekendheid vergaarde als oprichter van de meest succesvolle onafhankelijke platenmaatschappij aller tijden. Hij hielp KISS door te breken en lanceerde de carrières van Donna Summer, Gladys Knight, Bill Withers, Giorgio Moroder en The Village People. Het succes kwam hem en zijn team niet aanwaaien blijkt…

‘Spinning Gold’ laat zich bekijken als een bewegende Wikipedia-pagina. Regisseur Timothy Scott Bogart is namelijk de zoon van de hoofdpersoon en hij steekt zijn adoratie voor palief niet onder stoelen of banken. Dat Bogart een vreemdganger met dubieuze (mafia)contacten was die zijn team en gezin vaak in de problemen bracht met zijn roekeloze manier van zakendoen wordt met de mantel der liefde bedekt. Hij was gewoon verliefd op twee vrouwen en hij wist dat ‘zijn’ artiesten alles hadden om het te maken!

Wat opvalt, is het hoge ‘en toen en toen-gehalte’ van deze film. De gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op en in recordtijd zie – en hoor je – de artiesten en hits die Bogatz onder zijn hoede had. Leuk, maar helaas is ervoor gekozen om moderne artiesten de oude krakers te laten inzingen. Zo hoor je Jason Derulo een vrije interpretatie (vol valse lucht) zingen van een track van de Isley Brothers. Ook krijgt KISS een ander geluid door de zangstijl van Casey Likes die niet zoveel wegheeft van Gene Simmons. Over de legendarische bassist van deze rockband gesproken: in deze film lijkt hij meer op een broeierige gothrocker dan de gewiekste zakenman die hij in werkelijkheid is. ’Spinning Gold’ laat zich bekijken als een soort ‘Best Of’ van Casablanca Records, maar dan met coverbands. Het is het allemaal net niet. Ook was het budget niet toereikend en is bij vlagen duidelijk te zien dat er voor een green screen is gewerkt.

Ondanks al deze kritiek is ‘Spinning Gold’ een leuke film. Het tempo is hoog en het is leuk om te zien hoe nummers tot stand kwamen. Het acteerwerk is degelijk en Jordan draagt de film met enthousiasme en zijn charisma. Twee uur vliegen om dankzij de vlotte regie.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 4 mei 2023
VOD-release: 27 juli 2023 (Pathé Thuis)