Th13teen – For Sale by Owner (2005)

Regie: Pritesh Chheda | 85 minuten | thriller | Acteurs: Amanda Brown, John Lansch, Marc Hustvedt, Trant Batey, Rachel Robertson, Andy Wilson, Erika Santos, Audrey Davis, Michael Morlan, Lowell Moore, Lauren Alexander, Amy Levin, Eric De Los Santos, Andrew Perkel, Pritesh Chheda, Steve Wright, Gabi Walker, Nicole Chheda, Herman Whitney III, Catina L., Kam Devil

Alfred Hitchcocks ‘Rear Window’ was een fenomeen omdat de gehele film zich binnen één enkele kamer afspeelde. Nadien zijn er vele filmproducties geweest die met dit concept het succes van Hitchcocks klassieker probeerden te evenaren, bijvoorbeeld ‘Panic Room’. ‘Th13teen’ speelt zich dan wel niet puur in één enkele kamer af, maar wel in één huis, dus deze psychologische thriller mag je ook in hetzelfde rijtje scharen.

Wanneer Sera (Amanda Brown) thuiskomt na boodschappen gedaan te hebben blijkt ze niet de enige persoon in haar huis te zijn. Andrew Byrd (John Lansch), die vastgoedmakelaar is, is via de achterdeur naar binnen gekomen om Sera’s man over het verkoop van het huis te spreken. Sera’s man is er echter niet en Sera vindt het wel erg verdacht dat er een onbekende zomaar door de achterdeur binnenkomt. Dit is helemaal het geval omdat het stadje Emeryville in de greep is van een seriemoordenaar die zich kenmerkt door het nummer 13 op de slachtoffers achter te laten. Wanneer beveiligingsmedewerker John Denton (Marc Hustvedt) langskomt om een kapotte chip van een beveiligingscamera te vervangen, wendt Sera zich al snel tot hem om haar ongenoegen over de nog steeds aanwezige Andrew duidelijk te maken.

In ‘Th13teen’ wordt veel aandacht besteed aan religie. Dit thema moet op de een of andere manier een brug slaan tussen de zeer gelovige John en Sera die werkt met kinderen die lijden aan het posttraumatisch stresssyndroom. Deze brug moet dan bestaan uit de ballast die je meeneemt uit je persoonlijke verleden en de barmhartigheid die ten grondslag ligt aan het christendom. Een interessant idee dat echter totaal niet goed wordt uitgevoerd.  De film komt niet tot nauwelijks van de grond. Hoewel de psychologische spelletjes tussen Andrew en John wel aardig zijn, is het niveau van de plot gewoon ondermaats. Het gemis aan realisme breekt de film op. Hiernaast voegt de plottwist, die overigens niet uit kon blijven, helemaal niks aan het verhaal toe. Helaas is ook het grootste deel van het acteerwerk zeer onder de maat, vooral Amanda Brown kan moeilijk met gezichtsuitdrukkingen om. En John Lansch heeft wel iets van een creep maar ook hij kan niet overtuigen in het tonen van een verscheidenheid aan emoties.

‘Th13teen’ wordt omschreven als een spannende thriller maar weet op geen enkele manier indruk te maken. Snel vergeten!

Meinte van Egmond