The Curse of La Llorona (2019)

Recensie The Curse of La Llorona Cinemagazine Regie: Michael Chaves | 93 minuten | horror | Acteurs: Linda Cardellini, Roman Christou, Jaynee-Lynne Kinchen, Raymond Cruz, Marisol Ramirez, Patricia Velasquez, Sean Patrick Thomas, Tony Amendola, Irene Keng, Oliver Alexander, Aiden Lewandowski, Paul Rodriguez

Het kostje van regisseur James ‘Saw’ Wan is gekocht nadat hij ‘The Conjuring’ op de wereld losliet. Zijn goedkoop, maar zeer goed gemaakte griezelfilm werd een immens succes en sindsdien is zijn naam een marketingtool geworden. Als er ‘geproduceerd door James Wan’ of ‘van de makers van The Conjuring’ op een filmposter staat, ben je verzekerd van volle bioscoopzalen. Het door Michael Chaves ingeblikte ‘The Curse of La Llorona’ speelt zich volgens de makers af in “het universum van ‘The Conjuring’”. Een slimme manier om in te haken op het succes van de eerder genoemde filmreeks. Helaas levert goede marketing niet per se een goede film op…

In ‘The Curse of La Llorona’ dat zich in 1973 afspeelt, ontdekt een sociaal werkster dat er rondom haar en haar kinderen bovennatuurlijke zaken afspelen. Een demon uit de Mexicaanse folklore jaagt haar en haar kroost op. Deze La Llorona is gevaarlijk en kwaadaardig.

Als er niet zo opzichtig met ‘The Conjuring’ werd gestrooid had deze laffe spin-off geen schijn van kans gemaakt. Net als het al even abominabele ‘Annabelle’ en ‘The Nun’ blijkt deze light-horror een tandeloze bedoening te zijn. Een beetje genrefan ziet elke jumpscare ver van tevoren aankomen. Voorspelbaarheid is niet eens zozeer het grootste probleem waar deze zouteloze slasher mee kampt. Het gebrek aan visie is het grootste struikelblok.

Wans films zijn verhalen, vertelsels over mensen. Of het nu ‘Saw’, ‘Aquaman’ of ‘The Conjuring’ is: deze producties laten je kennis maken met personages. Soms weliswaar erg oppervlakkig, maar altijd met als doel om de kijker bij hen te betrekken. Films als ‘The Nun’ en ‘The Curse of La Llorona’ zijn bedoeld als effectbejag: om mensen te laten schrikken door de volumeknop om te draaien of door een eng gezicht uit het niets te laten komen. Zonder opbouw heeft dat echter geen zin. De film ziet er fraai uit en de make up mag er ook zijn, maar daar red je geen film mee.

Chaves mist het vakmanschap om van deze film een beklijvende horrorthriller te maken. Wat rest is een saaie film zonder spanning, maar wel met veel herrie en een onzinnige link naar ‘The Conjuring’.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

Bioscooprelease: 18 april 2019
DVD- en blu-ray-release: 21 augustus 2019