The Descent (2005)

Regie: Neil Marshall | 99 minuten | horror, thriller, avontuur | Acteurs: Shauna Macdonald, Natalie Jackson Mendoza, Alex Reid, Saskia Mulder, MyAnna Buring, Nora-Jane Noone, Oliver Milburn, Moll Kayll, Leslie Simpson, Mark Smith, Mark Cronfield, Stephen Lamb, Craig Conway, Sophie Trott, Tristan Matthiae, Stuart Luis, Justin Hackney

Snoeihard, goor én spannend: dat is ‘The Descent’. Vergeet de slappe Japanse horrorremakes van de laatste tijd, regisseur Neil Marshall weet hoe een echte shocker gemaakt moet worden. Naast veel bloed heeft ‘The Descent’ ook een strak verhaal in de aanbieding. Alles bij elkaar opgeteld is Marshall’s laatste wapenfeit gewoon een instant classic. Ben je een echte horrorfreak, twijfel dan geen seconde, trek je schoenen aan en ren naar je lokale bios toe. Voor de twijfelaars (schaam je!), lees hieronder verder waarom dit een must see is.

‘The Descent’ vertelt het verhaal over een hechte vriendenclub. De groep bestaat uit zes vriendinnen, die elkaar een jaar na een traumatisch ongeluk opnieuw ontmoeten. De dames dalen samen af in een grot. Tussen de scherpe rotsen ontdekken de vrouwen dat ze niet alleen zijn. Er leeft iets in de duistere grot.

Waar te beginnen? ‘The Descent’ is een knap opgebouwde film die echt beklemmend is. Voordat de bloederige horrorscènes beginnen heeft Marshall zijn productie al flink spannend gemaakt. De film speelt zich af in een duistere grot die op indrukwekkende wijze wordt gepresenteerd. De camera zit de actrices dicht op de huid als zij door de krappe spelonken kruipen. Ook speelt Marshall op sublieme wijze met de beperkte lichtval. Omdat de personages de pikzwarte grot verkennen met weinig meer dan een lamp op hun helm en een beperkt aantal toortsen, is de film erg donker.

Donker en claustrobisch: dat zijn de sleutelwoorden van ‘The Descent’. En alsof de duistere gangetjes nog niet spannend genoeg zijn, wordt de toch al ongemakkelijke sfeer nog eens extra opgestookt door de steeds toenemende paranoia tussen de hoofdpersonages. De vrouwen voelen zich niet veilig in de gevaarlijke grot en reageren hun angsten op elkaar af. De stressfactor stapelt zich op en de eens zo hechte club verandert in een groepje egocentrische survivors. De transformatie van de meiden blijft interessant door het goede spel van de cast.

De meiden zetten in korte tijd volwaardige personages neer. Mendoza is erg geloofwaardig als de streberige ‘leader of the pack’, terwijl MacDonald overtuigt als de getraumatiseerde Sarah. Maar ook Reid, Mulder en Noon vertolken mooie rollen. Er hangt een fijne chemie tussen de vrouwen, waardoor hun vriendschap erg naturel overkomt. Als de achterdocht en angst uiteindelijk toeslaat binnen de groep, komt het drama dan ook hard over. Van de gezellige sfeer uit het begin van de film blijft niks meer over.

‘The Descent’ heeft een heel bijzondere spanningsboog. De film mixt moeiteloos psychologische horror met standaard thrillerelementen, om vervolgens in de finale te ontaarden in een keiharde shocker. De genremix pakt verrassend goed uit, door de organische manier van regisseren van Marshall. Wat de opbouw van ‘The Descent’ ook zo genietbaar maakt is de onvoorspelbaarheid. Door de originele insteek van de film en de volslagen onbekende cast weet je nooit welke actrice er het eerst aan gaat of wie het zal overleven.

‘The Descent’ is een ware klassieker. Marshall heeft de ‘Das Boot’ van het horrorgenre gemaakt: een claustrofobische thrillride vol verrassingen. Rauw, onvoorspelbaar en beklemmend. Daal af in de duistere wereld van ‘The Descent’ en laat je onderdompelen in horror zoals het bedoeld is: oncompromisloos en schofferend.

Frank v.d. Ven

Waardering: 5

Bioscooprelease: 2 februari 2006