The Flying Sailor (2022)

Recensie The Flying Sailor CinemagazineRegie: Amanda Forbis, Wendy Tilby | 8 minuten | korte film, animatie, komedie, fantasie

De Amerikaanse schrijver Mark Twain schreef ooit ‘truth is stranger than fiction’. Twain zelf stierf voor de Halifax-ontploffing van 1917 waar ‘The Flying Sailor’ op gebaseerd is, maar hij was ongetwijfeld van zijn stoel gevallen bij het horen hiervan. De kortfilm uit 2022 is gebaseerd op het verhaal van een matroos die miraculeus een ontploffing wist te overleven. In de Canadese havenstad Halifax raakten een Noors en Frans schip elkaar, en dit laatste had een lading vol explosieven. Deze kwamen tot ontploffing – de grootste accidentele niet-nucleaire ontploffing ooit – en vaagde de stad in Nova Scotia van de kaart. Volgens het waargebeurde verhaal vloog de matroos 4 kilometer ver en werd, op zijn laarzen na, ongedeerd naakt wakker.

Met ‘The Flying Sailor’ creëert het regisseursduo Amanda Forbis en Wendy Tilby een knotsgekke warrige, amusante kortfilm van 8 minuten. De animatie is mooi en wordt begeleid door klassieke muziek. Zou Salvador Dali vandaag nog leven, had hij dit geregisseerd. Het voelt allemaal wat existentieel en surrealistisch aan, wat geen verrassing is, aangezien het verhaal te waanzinnig voor woorden is. De kijker ziet hoe de matroos in zijn blootje door de lucht en ruimte vliegt en ondertussen zijn leven ziet voorbij flitsen. Je weet nooit goed wat er aan de hand is en het gaat als een flits voorbij. Hoogstwaarschijnlijk het gevoel dat de matroos moet ervaren hebben. Uiteindelijk zijn we allemaal sterfelijk en ontdekken we onze plek in het universum.

Nick Majchrowicz

Waardering: 3.5

Speciale vertoning: Kaboom Animation Festival 2023