The Integrity of Joseph Chambers (2022)

Recensie The Integrity of Joseph Chambers CinemagazineRegie: Robert Machoian | 96 minuten | drama | Acteurs: Clayne Crawford, Jordana Brewster, Michael Raymond-James, Carl Kennedy, Colt Crawford, Hix Crawford, Charline St. Charles, Matt Frederick, Jeffrey Dean Morgan

Het probleem met integriteit is dat het alleen kan worden geverifieerd wanneer het wordt getest. Zonder de kans te krijgen om je waarde te bewijzen, weet je niet of je werkelijk karakter hebt of dat je simpelweg een lafaard bent. Deze spanning vormt het hart van ‘The Integrity of Joseph Chambers’, een film die de hoofdpersoon confronteert met de uitdagingen die hij zelf heeft gecreëerd. Met een beperkt aantal personages en één centraal conflict kiest regisseur en schrijver Robert Machoian voor een sobere vertelstijl die doet denken aan korte fictie. Toch voegt hij voldoende goed geobserveerde details toe om de film nooit saai te laten worden. Sterker nog, de film eindigt als een soort anti-masculiene waarschuwing, waarbij sterk wordt gesuggereerd dat het misschien, heel misschien, beter is om gewoon lekker binnen je eigen comfortzone te blijven.

Clayne Crawford portretteert Joseph Chambers, een succesvolle verzekeringsagent en toegewijde christen. Hij is onlangs verhuisd naar het platteland van Alabama, samen met zijn vrouw Tess (Jordana Brewster) en hun twee zoons. Ze wilden een gezondere omgeving voor hun kinderen, waar ze zich goed kunnen ontwikkelen. Joseph besluit een dag alleen te gaan jagen in het nabijgelegen bos, dat eigendom is van zijn vriend Doug (Carl Kennedy). Hij wil hiermee zijn overlevingsvaardigheden verbeteren en zijn mannelijkheid tonen. Tess is echter sterk gekant tegen het idee dat hij alleen op pad gaat. Ze is opgegroeid met een vader en broers en zussen die jaagden, dus begrijpt zij meer van dit soort zaken dan haar onervaren echtgenoot die uit de stad komt.

Joseph wordt zelfs gedwongen om het geweer van Doug te lenen, omdat hij er zelf geen heeft. Het is niet lang voordat onze stuntelige, onervaren en onschuldige held door het bos wandelt met een geleend geweer, en toegeeft aan jongensachtige fantasieën die hem bijna, maar niet helemaal, sympathiek maken. Plotseling ziet hij in de verte een hert, wat een vreselijke crisis veroorzaakt. Vanaf het moment dat Joseph dit afgelegen bos betreedt en over elke boomwortel struikelt, voel je de naderende ramp en de angst die door Machoians film heen resoneert.

Machoian is een fascinerende regisseur die graag films maakt op zijn eigen voorwaarden, zoals te zien is in zowel ‘The Integrity of Joseph Chambers’ als zijn film uit 2020, ‘The Killing of Two Lovers’. Hoewel de tweede film van Machoian flirt met het idee van een overlevingsthriller, in tegenstelling tot wat de titels doen vermoeden, duikt Machoian liever diep in de gedachten van zijn personages. Hij houdt rekening met de innerlijke wereld van mannen die niet altijd de aandacht en zorg krijgen die ze verdienen. Het acteerwerk van Crawford en de film zelf maken het eigenlijk moeilijk om je volledig met de hoofdpersoon te identificeren. We krijgen nu eindelijk een beter begrip van de echte kosten die gepaard gaan met het vermijden van een gediplomeerde therapeut, doordat we ons dieper kunnen onderdompelen in de eigenaardigheden van dit specifieke individu. Machoian volgt met dezelfde crew en hoofdrolspeler zijn eerste film op met een nieuw onderzoek naar het mannelijke ego dat uiteindelijk hulpeloos moet toegeven.

Vincent Tramper

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 6 juli 2023 (Previously Unreleased)