The Lazarus Project (2008)

Regie: John Patrick Glen | 100 minuten | drama, thriller | Acteurs: Paul Walker, Piper Perabo, Brooklynn Proulx, Bob Gunton, Lambert Wilson, Linda Cardellini, Tony Curran, Malcolm Goodwin, Aaron Hughes, Ross McMillan, Shawn Hatosy, Alex Sol, Peter Jordan, Tracy McMahon, Mike OBrien, Leigh Enns

Voor Ben Garvey (Paul Walker) lijkt het leven eindelijk in rustig vaarwater te komen. De voormalig crimineel, wiens ‘voorwaardelijk’ erop zit, heeft een fijne job bij een brouwerij en zijn baas heeft hem hoog zitten. Zo hoog dat hij hem zelfs voor een promotie in aanmerking wil laten komen. Helaas neemt zijn leven een andere wending. Promotie verandert in ontslag en Ben krijgt bezoek van zijn broer Ricky (Shawn Hatosy) die hem overhaalt voor een laatste inbreekklus, twaalf kilo goudstof uit een laboratorium. De inbraak loopt geheel in het honderd. Er vallen doden en de staat Texas veroordeelt Ben tot ‘dood door injectie’.

Tot zover de inleiding. Hierna vinden we Ben terug als onderhoudsman van de psychiatrische kliniek Mount Angel in de staat Oregon. Volgens Pater Ezra (een uitstekende Bob Gunton) heeft Ben een tweede kans gekregen. Hij zal zijn vorige leven moeten vergeten. Ook wordt hem voorgehouden dat hij binnen de grenzen van zijn werkplek moet blijven, omdat hij anders alsnog zal sterven. Ben voelt zich verward en denkt dat hij ‘dingen ziet’. Hij blijft echter ook denken aan zijn vrouw en kind en hoopt tegen beter weten in snel met hen herenigd te worden. Tijdens een paar pogingen te ontsnappen wordt hij telkens door een soort van engel (Avery, gespeeld door Lambert Wilson) net op tijd tot rede gebracht met als motto: “Er zijn maar weinig mensen die de dood in het gezicht willen spugen, dus denk goed na.” Bens gevoelens worden heen en weer geslingerd, wat is echt en wat is nep? Hij stelt steeds meer vragen over de dingen die hij meemaakt gedurende zijn ‘tweede leven’. Want is hij de dood inderdaad te slim af of is hij onderdeel van een sinister plan?

Twee medepatiënten, de extreem gewelddadige William Reeds (Tony Curran) en de rustige, psychotische Robbie (Malcolm Goodwin), laten hem inzien dat er meer aan de hand is. Vooral Robbie die telkens zegt dat ‘ze hem constant aan het observeren zijn’ zet Ben eindelijk op het goede spoor. Ben weet achter het geheim van de smid, of in dit geval de pater, te komen en pleit zichzelf hiermee vrij. Niets staat een hereniging met zijn gezin meer in de weg…

Paul Walker (bekend van de ‘Fast & Furious’- films en ‘Running Scared’) levert een sterke hoofdrol af en ook Bob Gunton (Pater Ezra) valt positief op. Over het algemeen is op het algehele acteren niets af te dingen. Hoewel er wat gaten in het verhaal zitten (de vrouwelijke psychiater is wel erg amicaal met patiënt Ben en ex-criminelen die ‘gewoon’ alles en nog wat op kunnen zoeken op internet?), is ‘The Lazarus Project’ een film die de kijker niet snel los laat. Regisseur Glen laat acteren boven actie prevaleren en dat is een welkome afwisseling. Inderdaad, niet ‘snel’ gemonteerd, maar toch verveel je je geen moment. Voor iedere filmliefhebber die houdt van spanning, meedenken en tot op het laatst in twijfel zitten over de afloop.

Ruud Stift