The Third Wheel (2002)

Regie: Jordan Brady | 90 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Luke Wilson, Denise Richards, Jay Lacopo, Ben Affleck, Phill Lewis, Deborah Theaker, Melissa McCarthy, Tim DeKay, Greg Pitts, Wayne Federman, Mike Schwartz, Neal Matarazzo, Jim Lau, Diana Maria Riva, Blas Lorenzo, Buck Kartalian, Rachel Winfree, Matt Damon

‘The Third Wheel’ is een beetje een eigenaardige film. Het is geen standaard romkom, die verloopt volgens het beproefde recept. Toch gaat het overgrote deel van de film op aan scènes die tijdens de eerste date van de straalverliefde Stanley (Luke Wilson) en Diane (Denise Richards) plaatsvinden. Een komedie waarbij je over de vloer rolt van het lachen hoef je ook niet te verwachten, sommige grapjes verdienen een brede glimlach, maar meer ook niet. Toch is ‘The Third Wheel’ een makkelijk uit te zitten film, dankzij aardige acteerprestaties en een intrigerend uitgangspunt.

Meteen bij de introductie op Diane’s (Denise Richards) eerste werkdag bij het beleggingsbedrijf waar Stanley (Luke Wilson) al enige tijd werkt is hij al onder de indruk van haar. Hij neemt zich direct voor haar uit te vragen, maar zijn onzekerheid speelt hem parten. Ondanks aandringen van zijn vriend en collega Michael (Ben Affleck) vat Stanley de koe maar niet bij de horens. Kerst gaat voorbij, Valentijnsdag komt en gaat, Stanley deelt regelmatig de lift met Diane, maar nooit trekt hij de stoute schoenen aan. Na ruim een jaar lukt het hem uiteindelijk om Diane mee te vragen naar een theatervoorstelling – ze heeft net haar relatie verbroken – en is hij verbaasd hoe makkelijk het gaat. Omdat hij zo lang heeft gedaan voor hij eindelijk durfde, is dit afspraakje in zijn hoofd al duizendmaal afgespeeld en heeft hij er niet alleen torenhoge verwachtingen van, Stanley weet ook exact hoe het moet verlopen wil het een perfecte date worden. Maar dan gaat het mis: Stanley rijdt per ongeluk een zwerver aan. Deze Phil is niet gewond, maar wel benadeeld door deze botsing: zijn verzameling glazen diertjes, die hij in een plastic tasje met zich meezeult, is stuk gegaan. Stanley wil hem hiervoor een flinke vergoeding geven, maar op de een of andere manier blijft Phil na het overhandigen van de tweehonderd dollar plakken. Stanley en Diane komen maar niet van hem af, en gekker nog: het lijkt wel of ze zich aan hem gaan hechten!

Ondertussen in een ridicuul subplot stelt Michael samen met de rest van de collega’s een pooltje op hoe lang Diane het met Stanley vol zal houden. Het tweetal zal steeds door iemand van kantoor bespioneerd worden. Hallo! Hebben die mensen niet iets beters te doen?

De acteur die de rol van Phil speelt, Jay Lacopo, heeft ook het scenario voor ‘The Third Wheel’ geschreven. Met zoveel bekende namen in de cast (Matt Damon heeft zelfs nog een aardige cameo) en het originele uitgangspunt is het niet vreemd dat de film in de preproduktiefase groots aangekondigd werd. Daarna bleef het echter lang stil rondom deze film. De film werd door Miramax gearchiveerd, en pas later rechtstreeks op DVD uitgebracht. Dat is deels te begrijpen want geweldig is het niet allemaal, maar de film heeft zeker goede punten. Denise Richards is minder irritant dan anders. Ze heeft ook niet zo heel veel te doen en is derhalve precies op waarde geschat. Luke Wilson is ook goed gecast voor zijn rol als nerveuze man die een zetje nodig heeft om eindelijk eens te presteren en ook Ben Affleck heeft enkele komische scènes. Daarnaast is Jay Lacopo – de minst bekende acteur met veel schermtijd – erg overtuigend. Waar het mis gaat met ‘The Third Wheel’ is het scenario: de film wil te veel zijn: aan de ene kant een (romantische) komedie, aan de andere kant een drama. Lacopo geeft blijk van een frisse blik, hij zet de kijker ook regelmatig aan het denken met diepzinnige teksten, maar het komt hier niet helemaal uit de verf. Desondanks is de film lekker ontspannend kijkvoer, die zeker wanneer je van het werk van de acteurs in kwestie houdt, een kijkje waard is.

Monica Meijer