Step Up 3D (2010)

Regie: Jon M. Chu | 105 minuten | drama, muziek, romantiek | Acteurs: Adam G. Sevani, Rick Malambri, Alyson Stoner, Sharni Vinson, Harry Shum Jr., Ally Maki, Christopher Scott, Kylie Goldstein, Cheryl Alessio, Luis Rosado, Ruby Feliciano, Stephen Boss, Kendra Andrews

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? De scenarioschrijvers van ‘Step Up 3D’ vertrouwen op een beproefd recept om de overvloedige dansscènes een podium te geven. Het verhaal van dit derde ‘Step Up’ deel is magerder dan de gemiddelde danser van het gezelschap, maar met zoveel spektakel is het niet erg dat het podium van triplex is in plaats van beton. ‘Step Up 3D’ kijk je als je van dansfilms houdt; niet voor de geweldige plot of de spannende karakterontwikkelingen. De film biedt je namelijk meer dan voldoende dansscènes die je met open mond zult aanschouwen.

Moose (Adam G. Sevani uit ‘Step Up 2’) is met zijn beste vriendin Camille (Alyson Stoner) naar New York gekomen om daar elektrotechniek te gaan studeren. Al voor hij zich heeft gemeld op de campus – en net na hij zijn overbezorgde ouders heeft uitgezwaaid en op het hart heeft gedrukt het dansen op te geven – komt hij in een streetdance battle terecht. Die hij wint. Zijn overwinning is vastgelegd op film door Luke (Rick Malambri), die Moose redt uit handen van de politie (lang verhaal… okay, niet zo lang, maar niet interessant) en hem meeneemt naar zijn onderkomen: een groot warenhuis op een ideale locatie in New York. Beneden is het een nachtclub, boven woont Luke met een stel dansers, die hij allemaal van de straat opgepikt heeft. Tezamen vormen ze de House of Pirates, een dansgroep die verschillende dansvormen in zich verenigt.

Al snel komen we erachter dat er grote financiële problemen zijn: Luke heeft al zo’n vijf maanden achterstand met het betalen van de hypotheek. Als ze niet snel die schuld ophoesten, wordt hun toevluchtsoord en oefenruimte geveild. Luke ziet het echter niet somber in: met Moose in hun gelederen moeten ze toch zeker die ene belangrijke wedstrijd winnen en het prijzengeld van 100.000 dollar op kunnen strijken?  Moose is echter niet het enige nieuwe talent in de groep. Luke heeft ook zijn oog laten vallen op de beeldschone Natalie (Sharni Vinson). En, je voelt ‘m al aankomen: dat is niet alleen vanwege haar lenigheid, blijkt later. De voorrondes worden moeiteloos doorlopen, maar dan beginnen de problemen pas echt: Moose zet zijn vriendschap met Camille op het spel en ook tussen Natalie en Luke loopt het spaak. En die vervelende bank blijft ook maar om die achterstallige rente zeuren…

Visueel zit ‘Step Up 3D’ prima in elkaar. Aantrekkelijke acteurs (met name Vinson en Malambri zullen harten sneller doen kloppen), fantastische moves die perfect zijn gechoreografeerd en heel aardig in beeld zijn gebracht; zelfs de scènes die zich niet op de dansvloer afspelen zijn vakkundig gefilmd. Malambri doet qua uiterlijk, niet wat zijn acteertalent betreft, soms denken aan een kruising tussen Brian Austin Green en Ashton Kutcher. Zijn acteerwerk scoort nauwelijks meer dan een magere voldoende. Ook dat van zijn tegenspeelster Vinson houdt niet over, maar dat kan ook liggen aan de onuitgediepte personages (wat wil ze eigenlijk gaan doen in Californië?). Van Moose en Camille komen we ook nauwelijks iets meer te weten dan dat ze beste vrienden zijn (en dat Camille heimelijk verliefd is op Moose). Echt meeleven lukt dus niet. Maar ach, de film kijkt lekker weg en zorgt er wel voor dat je je na bijna twee uur stijf geworden spieren lekker los wil maken en dat kan nooit kwaad.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 5 augustus 2010