And Then We Danced (2019)

Recensie And Then We Danced CinemagazineRegie: Levan Akin | 113 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Levan Gelbakhiani, Ana Javakishvili, Bachi Valishvili, Giorgi Tsereteli, Tamar Bukhnikashvili, Marika Gogichaishvili, Kakha Gogidze, Levan Gabrava, Ana Makharadze, Nino Gabisonia, Mate Khidasheli, Aleko Begalishvili

Voor alles is een eerste keer, ook voor de filmliefhebber. De eerste keer bios, de eerste keer arthouse, de eerste animatie, de eerste horror. En het houdt nooit op. Zo zag deze recensent op zijn (bijna) oude dag voor het eerst een Georgische film. Een film die het tot Zweedse (!) nominatie schopte voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Ook dat was een eerste.

In ‘And Then We Danced’ – want over die film hebben we het – leren we een groepje jonge dansers kennen van het Georgisch Nationaal Ensemble. Merab en Mary zijn al vanaf hun tiende een stel, eerst als dansers, later ook als nauwelijks praktiserend liefdeskoppel. Ze horen bij een elitegroepje van dansers, die alle een plekje willen bemachtigen in de hoofdmacht van het ensemble. Merab is een goede kanshebber voor zo’n overstap, totdat op een dag de knappe Irakli zich bij de groep voegt en Merab in verliefde verwarring achterblijft.

‘And Then We Danced’ is een knappe combinatie van dansfilm en romantisch gay drama. Dans en gay lijkt een gebruikelijke (zij het enigszins clichématige) combinatie, maar niet in Georgië. De meeste dansers zijn zo macho als wat en de meeste Georgiërs die we hier zien wijken geen centimeter af van de dichtgetimmerde tradities. Dat zorgt ervoor dat Merab en Irakli heel wat gevaar en hindernissen moeten overwinnen om iets met hun verliefdheid te kunnen.

De kracht van dit drama zit in een optelsom van losse elementen. De prachtige dansscènes, de sfeervolle omgeving van het oude Tiflis (hoewel we ook even de lelijke buitenwijken zien), de heerlijke volksmuziek, de chemie tussen de twee jongens en de ingewikkelde verhouding tussen Merab en Mary. In veel romantische gay films liggen focus en sympathie vaak volledig bij het romantische koppel, waarbij de omgeving wordt genegeerd. ‘And Then We Danced’ biedt juist volop aandacht aan het leed van Mary en aan de grillige emoties van de familie.

Daarmee is deze eerste blik op de Georgische film meteen een heel geslaagde. Maar dat Georgische homoseksuelen heel wat te bevechten hebben, bleek wel uit de antihomo-demonstraties tijdens de première in Tiflis. Een duister randje om een lieve roze film.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 7 november 2019
DVD-release: 10 maart 2020