R.I.P.D. (2013)

Regie: Robert Schwentke | 96 minuten | actie, komedie, misdaad, fantasie, science fiction | Acteurs: Jeff Bridges, Ryan Reynolds, Kevin Bacon, Mary-Louise Parker, Stephanie Szostak, James Hong, Marisa Miller, Robert Knepper, Mike O’Malley, Devin Ratray, Larry Joe Campbell, Michael Coons, Christina Everett, Michael Tow, Lonnie Farmer

Dode politieagenten die een tweede kans krijgen om de levenden te beschermen? Geef toe, dat klinkt toch als een verhaal uit een stripboek? Laat ‘R.I.P.D.’ nou gebaseerd zijn op de gelijknamige comic van Peter M. Lenkov… Regisseur Robert Schwentke, die eerder verantwoordelijk was voor ‘Flightplan’ (2005), ‘The Time Traveler’s Wife’ (2009) en ‘Red’ (2010) moest met ‘R.I.P.D. (Rest In Peace Department)’ zijn verlies nemen. Waarom sommige films ‘het’ niet doen in de bioscopen blijft een raadsel. Feit is namelijk dat ‘R.I.P.D.’ gewoon een leuke, zeer genietbare film is, in de stijl van de ‘Men In Black’-cyclus. Dat betekent: bovennatuurlijke humor, veel actie en schitterende special effects.

Boston politie rechercheurs Nick Walker (Ryan Reynolds) en zijn partner, Bobby Hayes (Kevin Bacon), hebben een discussie over het wel of niet terug geven van een lading goud die ze bij een drugsvangst vonden. Tijdens een shoot-out wordt Walker door Hayes doodgeschoten. Meteen hierna, prachtig in een still in beeld gebracht, wordt Walker gerekruteerd door de Rest In Peace Department, geleid door de vinnige Proctor (een komische rol van Mary-Louise Parker). Deze nogal aparte politie-eenheid is gespecialiseerd in het opsporen en vernietigen van zogenaamde ‘deados’. De monsters achter het gewone uiterlijk openbaren zich (hilarisch!) als er Indiaas voedsel op de proppen komt. Walker krijgt een voormalige sheriff uit de 19e eeuw, Roy Pulsipher (een prettig uitpakkende Jeff Bridges), als partner toebedeeld.

Het aparte duo, ‘rookie’ Reynolds en oudgediende Bridges, keert undercover – de één in de vorm van een schone blondine (Marisa Miller) en de ander in de vorm van een bejaarde Chinees (James Hong) – terug naar aarde op zoek naar het goud wat Nicks ex-partner Bobby bij elkaar probeert te scharrelen met een speciale, ceremoniële bedoeling. Ook Nicks weduwe, Julia (Stephanie Szostak), wordt door de boosaardige Bobby in het kat-en-muis spel betrokken en dat leidt tot een spetterende finale.

Reynolds en Bridges hebben er overduidelijk zin in. Hoe verschillend ook, als duo weten ze te overtuigen. Ook Mary-Louise Parker verdient een eervolle vermelding. Haar een-tweetjes met Bridges tillen de film naar een hoger niveau. ‘R.I.P.D.’ bedient zich van aardige tekstuele vondsten (Eternal Affairs!) en de CGI is levensecht. Tel daarbij de solide schurkenvertolking van Bacon op en je hebt een film die kan worden omschreven als ‘good, clean fun’. Een film die bij het juiste publiek zeker een cultstatus zal weten te scoren. Zo’n film dus…

Ruud Stift

Waardering: 3

DVD- en blu-ray-release: 22 januari 2014