Staal – Acciaio (2012)

Regie: Stefano Mordini | 95 minuten | drama | Acteurs: Michele Riondino, Vittoria Puccini, Matilde Giannini, Anna Bellezza, Francesco Turbanti, Luca Guastini, Monica Brachini, Massimo Popolizio

Anna (Matilde Giannini) en Francesca (Anna Bellezza), vier handen op één buik jeugdvriendinnen, wonen in hetzelfde troosteloze appartementencomplex in Piombino. In dit industriestadje aan de Italiaanse kust is bijna de gehele gemeenschap afhankelijk van de plaatselijke staalfabriek Lucchini. Anna woont alleen met haar broer Alessio (Michele Riondino) en moeder Sandra (Monica Brachini). Papa Arturo (Massimo Popolizio) is het grootste deel van de tijd absent. Alessio, staalarbeider net als zijn vader ook was, probeert met schimmige klusjes in de nacht iets bij te verdienen. Het is hard en onveilig sappelen bij Lucchini. Maar de tijd is er niet naar om zomaar ander werk te kunnen vinden.

De twee jongedames, op de drempel van volwassenheid, doen in de zomervakantie verwoede pogingen om eindelijk als vrouw bewonderd te worden. Ze proberen zich aan het arbeidersmilieu te ontworstelen door hun ontluikende seksualiteit uit te buiten. Francesca, die thuis een vader treft die met harde hand regeert, vindt de ‘jonkies’ die zich eerst aanbieden niet interessant. Als Anna een relatie begint met de oudere Mattia (Francesco Turbanti), een vriend van Alessio, zet dat kwaad bloed bij Francesca. Ze verschijnt amper op school na de vakantie en kiest andere vriendinnen. Ze lijkt zelfs een carrière in de ‘betaalde liefde’ te verkiezen. Als het noodlot weer eens toeslaat in de staalfabriek, beseft het tweetal eens te meer dat ze onmogelijk zonder elkaar kunnen.

‘Staal’ draait om de tragiek van het gevangen zitten in een uitzichtloos bestaan. Bijna de gehele mannelijke bevolking is afhankelijk van het werken in de fabriek, ondanks de erbarmelijke arbeidsomstandigheden. De jongedames vluchten geregeld naar een verlaten strandhuisje. Daar smeden ze zonnige toekomstplannen, bijna tegen beter weten in.  Anna, die zich in de film afvraagt ‘waarom de toekomst altijd ergens is, op een andere plek’, wordt op haar beurt teleurgesteld door Mattia. Opgroeien is nog niet zo gemakkelijk, zeker niet in een plaatsje als Piombino, met het rijke eiland Elba als overbuurman.

Regisseur Stefano Mordini brengt de sociale isolatie staalhard in beeld. Afwezige vaders, gedienstige moeders en rebellerende dochters. Maar ook onvoorwaardelijke en exclusieve liefde. Verhalend valt er echter wel het een en ander op te merken. Bij sommige personages, zoals bij de ex-vriendin van Alessio, Elena (Vittoria Puccini) en vader Arturo zou wat meer ‘achtergrond’ bij hebben gedragen aan een consistenter geheel. Voor de liefhebber: ‘Staal’ is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Silvia Avallone.

Ruud Stift

‘Staal’ verschijnt donderdag 5 september 2013 op DVD.