My Little Pony: De Film – My Little Pony: The Movie (2017)

Recensie My Little Pony De film CinemagazineRegie: Jayson Thiessen | 99 minuten | animatie, avontuur, komedie, familie, fantasie, musical | Nederlandse stemmencast: Anneke Beukman, Melise de Winter, Christa Lips, Liezmijn Libgott | Originele stemmencast: Uzo Adaba, Ashleigh Ball, Adam Bengis, Emily Blunt, Kristin Chenoweth, Michelle Creber, Taye Diggs, Brian Dobson, Andrea Libman, Max Martini, Britt McKillip, Peter New, Mark Oliver, Nicole Oliver, Michael Peña, Zoe Saldana, Liev Schreiber, Sia, Tabitha St. Germain, Tara Strong, Sam Vincent, Cathy Weseluck

Meisjes die opgroeiden in de jaren tachtig en negentig kennen ze nog wel: My Little Pony. Speelgoed dat 35 jaar later nog altijd tot de verbeelding spreekt bij meisjes en inmiddels dankzij internet zelfs een trouwe en fanatieke fanbase onder volwassenen – de zogenaamde ‘bronies’ – kent. Het begon allemaal in 1981 met een speelgoedlijn van pastelkleurige plastic paardjes, met elk zijn eigen karakteristieke kleuren en symbolen, oen nog onder de naam ‘My Pretty Pony’. Het was de tweede, kleinere variant die een jaar later gelanceerd werd die de kassa pas echt serieus liet rollen. De Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro verdiende er zo goed geld mee, dat de pony’s in 1986 hun eerste eigen animatiefilm kregen, met de stemmen van onder anderen Danny De Vito, zijn echtgenote Rhea Perlman, Cloris Leachman en Madeline Kahn (twee jaar eerder was er al een tv-film verschenen rond de paardjes). Op het succes van die film volgde de tv-serie ‘My Little Pony ’n Friends’ (61 afleveringen, verdeeld over 1986 en 1987) en enkele jaren later ‘My Little Pony Tales’ (1992, 26 afleveringen). Na relatief minder succesvolle nieuwe uitvoeringen die eind jaren negentig op de markt verschenen, kende My Little Pony in de eenentwintigste eeuw weer een opleving, dankzij de ‘Friendship is Magic’-lijn die in 2010 werd gelanceerd. Lauren Faust, de vrouw achter het succes van ‘The Powerpuff Girls’, werd gevraagd een nieuwe serie te maken rond de pony’s. Deze serie loopt anno 2017 nog steeds en de speelgoed- en kledinglijn is een daverend succes onder meisjes van pak ‘m beet vier tot acht jaar. Een nieuwe bioscoopfilm kon eigenlijk niet uitblijven en die is er dan ook gekomen: ‘My Little Pony: The Movie’ (2017).

Het thema van de huidige generatie My Little Pony’s is ‘Vriendschap is magie’. Dat is dan ook het motto van de film. Centraal staat ponyprinses Twilight Sparkle, die in het koninkrijk Equestria woont. Hier leven alle paarden gebroederlijk naast elkaar, of ze nou eenhoorn, pegasus of ‘aardse’ pony’s zijn. Twilight is de prinses van de vriendschap, en om dat extra kracht bij te zetten organiseert ze een groot feest in en rond kasteel Canterlot. Maar haar plannen dreigen in het water te vallen als de gemene Storm Koning zijn secondant, een verbitterde eenhoorn met een gebroken hoorn genaamd Tempest Shadow, op hen af stuurt met de opdracht de vier magische ponyprinsessen te vangen. Als de Storm Koning hún krachten bezit, is hij de machtigste figuur in heel Equestria. Tempest laat een stel enge monsters los die drie van de vier prinsessen weten te vangen; alleen Twilight weet te ontsnappen, samen met haar vriendinnen Rainbow Dash, Applejack, Rarity, Pinkie Pie, Fluttershy en het babydraakje Spike. Het is aan hen om Equestria te redden uit handen van de gemene Storm Koning. In hun zoektocht naar een manier om tegen hem ten strijde te trekken ontmoeten ze onder meer een opportunistische straatkat, een bende zeerovers op een vliegend piratenschip en de onderwaterwereld van zeepony’s prinses Skystar en haar moeder, koningin Novo. Ze leren bovendien een belangrijke les over wat vriendschap waard is en hoe je samen verder kunt komen in je zoektocht.

Wie denkt dat My Little Pony uitsluitend draait om vrolijk gekleurde ‘fluffy’ paardjes die alles leuk en geweldig vinden, de hele dans dansen en zingen en blije avonturen beleven, heeft nog geen kennis gemaakt met de huidige generatie paardjes. Want Twilight, Rainbow Dash en consorten mogen er dan nog steeds heel kleurig en aaibaar uitzien, in de film krijgen ze met duistere krachten te maken. Voor een film die zich primair richt op kleine meisjes is ‘My Little Pony: The Movie’ behoorlijk spannend en duister. Er wordt zelfs wat geweld in gebruikt. Naar verluidt is Lauren Faust erbij gehaald om My Little Pony van zijn meisjesachtige imago af te helpen, en dat is in deze film duidelijk te zien. Die grimmige momenten worden echter veelvuldig afgewisseld met vrolijke dertien-in-een-dozijn liedjes die niet vervelend zijn om naar te luisteren, maar amper beklijven, en de animaties die gedomineerd worden door een uitbundig kleurenpalet, door Japanse Manga geïnspireerde grote ogen en weelderige manen in een verder nogal ongeïnspireerd geheel. Daarnaast is er natuurlijk de allesoverheersende boodschap, die er duimendik opgelegd wordt: vriendschap is een waardevol iets. Jonge meisjes die niet al te angstig zijn aangelegd, zullen volledig meegesleept worden in het avontuur. Voor de meegekomen vaders en moeders is het even doorbijten.

Patricia Smagge

Waardering: 2

Bioscooprelease: 11 oktober 2017
DVD-release: 21 februari 2018