Moscow Heat (2004)

Regie: Jeff Celentano | 89 minuten | actie, drama | Acteurs: Michael York, Alexander Nevsky, Richard Tyson, Robert Madrid, Alexander Izotov, Andrew Divoff, Adrian Paul, Joanna Pacula, Jeff Celentano

Als aan het einde van de film een Russische politie-agent aan zijn nieuwe Amerikaanse vriend vraagt zodra hij terug is in Californië de groeten te doen aan Arnold Schwarzenegger, valt er eindelijk wat te lachen in ‘Moscow Heat’. De vergelijking die elke kijker al heeft getrokken, wordt mooi uitgespeeld.

Producer, co-schrijver en hoofdrolspeler Alexander Nevsky is als kind al fan van de Oostenrijks-Amerikaanse acteur . Terwijl zijn vriendjes hun kamers vol hingen met posters van mooie vrouwen, prijkte bij Nevsky tot afgrijzen van zijn ouders alleen Arnold Schwarzenegger aan de muur. Met ‘Moscow Heat’ probeert de Rus de Amerikaanse markt te veroveren en zo in de voetsporen te treden van zijn idool. Maar dan moet hij toch echt wat beter zijn best doen.

‘Moscow Heat’ is een van de duurste onafhankelijke films die ooit in Rusland is gemaakt. Het verhaal speelt zich bijna volledig in de Russische hoofdstad af. Twee Amerikanen brengen een bezoek aan Moskou om wraak te nemen op de moord van hun zoon en vriend. Politie-agent Nevsky werkt hun aanvankelijk tegen, maar al snel staan ze met z’n drieën aan dezelfde kant en tegenover een Russische handelaar in nucleaire wapens.

De spanning in de film moet komen van de moeizame relatie tussen de Amerikanen en de Russische agent en de gevechten in discotheken en op verlaten industrieterreinen. Maar spannend is het nergens. ‘Moscow Heat’ is een voorspelbare film met matig acteerwerk. Michael York (‘Austin Powers’) en Richard Tyson (‘Black Hawk Down’) leveren als respectievelijk vader en vriend van de vermoorde agent nog wel degelijk acteerwerk af. Maar Alexander Nevsky, die de echte ster van de film zou moeten zijn, bakt er niks van. De voormalige Mr. World laat geen gelegenheid onbetuigd om zijn indrukwekkende lichaam te zien. Het is duidelijk dat zijn kwaliteiten vooral op dat gebied liggen.

Wel aardig zijn de mooie plaatjes van Moskou na de val van het communisme. De oude sterke leiders zijn verdreven en hun opvolgers slagen er niet in het land en zijn inwoners in bedwang te houden. Het resultaat is anarchie en veel macht voor criminelen. Die sfeer komt in elk geval wel goed over.

Toch kan na 89 minuten ‘Moscow Heat’ maar een conclusie getrokken worden. Het succes dat Nevsky in eigen land heeft als bodybuilder en acteur valt niet zomaar te exporteren naar het westen. De standaard in de Amerikaanse en Europese filmindustrie ligt velen malen hoger dan hij in zijn film tentoonspreidt. ‘Moscow Heat’ is hier niet in de bioscoop verschenen. En eigenlijk verdient de productie ook geen dvd-release.

Jeroen Savelkouls