A Thousand Words (2012)

Regie: Brian Robbins | 88 minuten | komedie, drama | Acteurs: Eddie Murphy, Kerry Washington, Emanuel Ragsdale, Jill Basey, Greg Collins, Robert LeQuang, Michael G. Wilkinson, Lyndsey Nelson, Michael Cody Gilbert, Lou Saliba, Clark Duke, Cliff Curtis, Mitchell Fink, Edi Patterson, Allison Janney, Emily A. Burton, Tracy Mulholland, Brad Keimach, Dilip Jha, Jorge A. Alvarez, Ruby Dee, Kayla Blake

Auw! Het gaat niet erg goed met de carrière van Eddie Murphy. ‘Meet Dave’ en ‘Imagine That’, waarin hij de hoofdrol speelde, werden weliswaar wel in de bioscoop uitgebracht, maar scoorden slecht. Zijn laatste bioscoopbijdrage was in ‘Tower Heist’ waarin de ooit zo scherpe komiek een bijrolletje speelde. Geen goed nieuws voor de man die met films als ‘The Nutty Professor’ en ‘Dr. Dolittle’ hordes mensen naar de bioscoop wist te trekken. Murphy-vehikel ‘A Thousand Words’ lag zelfs drie jaar op de plank, voordat het werd uitgebracht. Daarnaast scoorde deze film alleen maar slechte recensies. Auw!

Murphy speelt in ‘A Thousand Words’ Jack McCall, een babbelzieke literair agent. Deze vlotgebekte verkoper wil het nieuwe boek van new age goeroe Dokter Sinja (Cliff Curtis) uitgeven en daarmee flink binnen lopen. Sinja doorziet de gladde praatjes van Jack, maar stemt toch toe om zijn boek uit te laten geven. Pech voor Jack, want ineens staat er een magische Bodhi boom in zijn achtertuin. Bij elk woord dat hij uitspreekt, valt er een blad van de boom. Als de boom kaal wordt, gaat de agent dood. Hij moet inzien dat je je woorden zorgvuldig moet uitkiezen.

Zo slecht als beweerd wordt, is ‘A Thousand Words’ niet (de film heeft een rating van 0% op Rottentomatoes.com gegeven door filmcritici). Een miskende klassieker is dit ook niet. De film wil zowel komisch als tragisch zijn en op beide fronten faalt regisseur Brian Robbins. Tegen het einde van de film moet je een band met Jack opgebouwd hebben, maar dat lukt niet omdat dit verbale machinegeweer vooral veel woorden gebruikt om niets te zeggen. Sympathiek is hij niet. De grappen zijn vaak belegen (een blanke die een gangsterrapper nadoet, kom op!) en weinig vernieuwend.

Ook is de familiesores van deze agent niet erg boeiend. Jacks vrouw Caroline (Kerry Washington) is een saai en inhoudsloos personage en geen moment interessant. De leukste rol is van Clark Duke die Jacks ambitieuze en ietwat suffe assistent Aaron Wiseberger speelt. Duke’s laconieke spel is leuk om naar te kijken en hij heeft komische timing. Ook is de wisselwerking tussen Murphy en hem aardig om te zien. Curtis is ook niet slecht als Sinja, maar zijn ingetogen rol valt uit de toon tussen het hyperactieve gedrag van de rest van de cast.

Murphy laat in een paar dramatische scènes zien dat hij meer in zijn mars heeft, dan hij de laatste jaren heeft laten zien. Helaas zorgt zijn onderontwikkelde personage ervoor dat je nooit echt met hem meeleeft. Puur op charisma weet hij de aandacht erbij te houden. Zijn aanstekelijke paardenlach en pretoogjes blijven leuk om naar te kijken, maar het trucje wordt oud. Toch is ‘A Thousand Words’ niet vervelend. De film heeft het hart op de goede plaats en als familiefilm is deze moralistische film (denk goed na over wat je zegt) best geslaagd. Fans van Murphy zullen deze film best aardig vinden, omdat hun held een poging tot echt acteren doet. Dat hij daarbij te halfbakken te werk gaat, is zonde. Een krappe voldoende dus.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

DVD-release: 19 september 2012