Night Swim (2024)

Recensie Night Swim CinemagazineRegie: Bryce McGuire | 98 minuten | thriller, horror | Acteurs: Wyatt Russell, Kerry Condon, Amélie Hoeferle, Gavin Warren, Jodi Long, Eddie Martinez, Elijah J. Roberts, Rahnuma Panthaky, Ben Sinclair, Ellie Araiza, Ayazhan Dalabayeva, Joziah Lagonoy, Aivan Uttapa, Liz Parkinson

Het is eindelijk zover. Een zwembad op het achtererf in een mooie buurt. Het gaat lichamelijk niet goed, maar een zwembad kan hier verandering in brengen. En ook het gezin heeft hier profijt van. De dagelijkse problemen glijden zo van je af, het water in. En dan zie je iets in de verstoringen van het water. Schaduwen in je ooghoek. Het gevoel niet alleen te zijn. Visuele hallucinaties. Of toch niet? Het zwembad is niet wat het lijkt.

‘Night Swim’ is het regiedebuut van Bryce McGuire en is gebaseerd op een korte film, van dezelfde naam, welke ook is geregisseerd door Bruce McGuire, en diens vriend, Rod Blackhurst. De plot is mede geïnspireerd door een vriend van de regisseur die MS heeft en wat een mens ervoor over zou hebben om hiervan te genezen. ‘Night Swim’ is in de basis een horror over een zwembad. In een markt waar al zoveel horrorfilms zijn verschenen en worden gemaakt, is het een uitdaging om innovatief te zijn. Zelfs teddyberen zijn niet veilig voor een horror make-over. Een zwembad moest er nog bij komen. Echter, het idee is zo gek nog niet. Horror gaat om angst, spanning en de anticipatie van enge dingen. Een zwembad leent zich hier perfect voor. Jammer genoeg heeft het verhaal wat steken laten vallen waardoor de echte vuistslag uitblijft.

Ray, Eve en hun kinderen, Izzy en Elliot, zijn op zoek naar een huis. Ray, een baseball-ster, is onlangs gediagnostiseerd met MS. Dit verandert veel voor het gezin en ze zoeken daarom een onderkomen dat het beste bij deze verandering past. Een huis met een grote achtertuin en een zwembad spreekt Ray gelijk aan. Omdat watertherapie deel uitmaakt van Rays nieuwe realiteit, is de aanwezigheid van een zwembad een goed argument om het huis aan te schaffen. Na de koop is het natuurlijk lachen, gieren, brullen. Water, zon en BBQ gaan goed samen. Het gezin maakt hier goed gebruik van om de spanningen, die de veranderingen met zich meebrengen, van zich af te laten glijden. Langzaam maar zeker ontdekt het gezin dat er veel meer met het zwembad aan de hand is dan een te hoge chloorconcentratie.

Het verhaal heeft meer potentie dan uiteindelijk op het scherm is verschenen. Een horrorfilm heeft een menselijk element en een horrorelement. De interactie tussen deze twee bepaalt mede de kwaliteit van de film. In slechte horrorfilms ligt de focus teveel of het horrorelement en zijn mensen onderschikt hieraan. In de betere horrorfilms is het menselijk element, dus wie de mensen zijn, hun backstory en hun dagelijks leven, in evenwicht met het horrorelement. In ‘Night Swim’ is het menselijk element sterk aanwezig, maar is meer verdieping nodig om een goed evenwicht te bewerkstelligen. De perfecte horror is een film over de complexiteiten van het dagelijks leven waar horror als een subtiele smaak doorheen is gemengd.

De storytelling mocht ook iets beter. Het duurt te lang voordat je door hebt wat de belangen van de spelers zijn. En wanneer je het eenmaal weet, is deze best dunnetjes aanwezig. Ook hier wordt storytelling een beetje overschreeuwd door horror waardoor de verhaalstructuur een beetje slordig aanvoelt. Wat wel erg goed werkt, is het zwembad, de antagonist in dit drama.

In eerste instantie moet menigeen een lachje onderdrukken wanneer ze horen dat een horrorfilm over een zwembad gaat. Maar vergis je niet in dit medium. Mensen schijnen van nature een oerangst te voelen bij water. De zee is groot, donker en mysterieus. We voelen aan ons water (pun intended) dat er meer in de zee ronddwaalt dan we vermoeden. Alleen een zwembad is maar een bak met doorzichtig water. Je kunt zien wat er in voorkomt en dat het dus veilig is. Echter, deze subtiliteit maakt het extra eng wanneer hierin dingen gebeuren die de visuele of auditieve waarneming niet ondersteunen. Ook kun je een zwembad associëren met zuurstoftekort, verdrinken en dus de dood. We weten dat we maar een gelimiteerde tijd onder water kunnen blijven. We voelen de angst wanneer water onze longen vult en het lichaam spastisch schokt als gevolg van zuurstoftekort. In ‘Night Swim’ houdt deze gedachte je, soms, op het puntje van de stoel wanneer Izzy of Elliot naar de zijkant zwemt, of wanneer een voet nog in het water hangt. De angsten verbonden met een zwembad en de verdrinkingsdood zijn hier goed uitgebuit. De film voelt vaak creepy aan, vooral vanwege het perspectief waarmee gefilmd is. Zo liggen ook wij onder water en zien we vage golvende schimmen die onmogelijk daar kunnen zijn.

Voor de special effects is zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van praktische effecten en dat is te merken aan de ‘tastbaarheid’ van sommige scènes. Zoals eerder gemeld is het perspectief van filmen goed gebruikt om de kijker in de film onder te dompelen.

Het acteerwerk is van gemiddelde kwaliteit, met uitzondering van Kerry Condon (‘The Banshees of Inisherin’, ‘In the Land of Saints and Sinners’) die, als Eve, een geloofwaardige performance neerzet. Haar energie is goed voelbaar en haar gezichtsuitdrukkingen reflecteren de nuances van vrees goed. Wyatt Russell (‘Overlord’, ‘The Woman in the Window’) maakt een beetje lauwwarme indruk. Echter, het algehele acteerwerk is goed genoeg om de film te dragen.

Verhaaltechnisch gezien kon ‘Night Swim’, met kleine aanpassingen, een veel betere prestatie hebben neergezet. Dit is een gemiste kans. Aan de andere kant is het een leuke horrorfilm om gezien te hebben als puur naar de horrorelementen gekeken wordt. Ja, het evenwicht tussen de mens en het supernatuurlijke kan beter, maar afhankelijk van wat voor horrorliefhebber je bent, zal de film wel of niet voor je werken. Geef het in ieder geval een kans.

Gerold Kort

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 4 januari 2024
DVD- en blu-ray-release: 10 april 2024