Robin Hood: Prince of Thieves (1991)

Regie: Kevin Reynolds | 143 minuten | actie, drama, avontuur, romantiek | Acteurs: Kevin Costner, Morgan Freeman, Mary Elizabeth Mastrantonio, Christian Slater, Alan Rickman, Geraldine McEwan, Michael McShane, Brian Blessed, Michael Wincott, Walter Sparrow, Jack Wild

In 1991 kwam Kevin Reynolds met een van de beste verfilmingen van het klassieke verhaal van Robin Hood. De cast is bijzonder goed samengesteld en een voor een uitermate geschikt voor hun rol. Ook de soundtrack van deze film, met als bekendste nummer Bryan Adams’ ‘Everything I Do’, is het noemen waard.

Kevin Costner speelt de historische held Robin Hood, oftewel Robin of Locksley. Costner weet niet altijd te overtuigen, maar bewijst met deze film dat hij wel degelijk kan acteren. Hij wordt bijgestaan door de Moor Azeem, een prachtrol van Morgan Freeman. Christian Slater, als de vergeten half-broer van Robin is een ontdekking, evenals Nick Brimble die de rol van Little John voor zijn rekening neemt. De laatste heeft echter hierna geen noemenswaardige rollen meer gespeeld. Maar de echte ontdekking is toch wel Alan Rickman als de slechte, doortrapte Sheriff of Nottingham.

De originele film duurt 8 minuten langer (extended version op DVD), maar de regisseur had ervoor gekozen om een aantal scènes te schrappen. Alle ‘overbodige’ scènes met Alan Rickman sneuvelden, dit omdat de makers bang waren dat hij alle aandacht van Costner zou afleiden. Hij is namelijk briljant in zijn rol en zijn optreden als sheriff is onvergetelijk, een typische rol voor hem. De sheriff, in zijn grote woede, wordt haast een karikatuur van zichzelf en Rickman weet die theatrale kant goed te benutten. Er komt nog bij dat Alan Rickman om fysieke redenen niet goed kan schreeuwen en het hilarische plaatje is compleet. Een van de leukste scènes is wanneer Marian (Mary Elizabeth Mastrantonio) onder dwang getrouwd is met de sheriff. Robin staat op het punt om binnen te vallen, maar Nottingham wil haar nog even snel echt tot zijn vrouw maken. De fysieke grappen en sterke dialogen die daaruit voortkomen zijn werkelijk hilarisch.

De enige rol die vraagtekens oproept is de rol van de heks Mortianna die de sheriff bijstaat. Hoewel bijzonder goed geacteerd door Geraldine McEwan, voegt deze rol, zeker in de verkorte versie, weinig toe aan de film. Kijkt men de langere versie, dan wordt duidelijk dat zij de moeder is van de sheriff, iets wat in de korte versie giswerk blijft.

Niet alleen de acteurs zetten hun beste beentje voor, ook de achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelt is sprookjesachtig. De locaties zijn zowel oogstrelend als spectaculair, evenals de vechtscènes, en maken deze film helemaal af.

‘Robin Hood: Prince of Thieves’ is een film die, ook na meerdere malen kijken, leuk blijft omdat de kijker elke keer wel iets nieuws ontdekt.

Tessa Obbens

Waardering: 4

Bioscooprelease: 16 augustus 1991