Cocaine Cowboys 2: Hustlin’ with the Godmother (2008)

Regie: Billy Corben | 97 minuten | documentaire | Met: Nelson Andreu, Jorge Ayala, Sam Burstyn, Luis Casuso, Will Collins, Charles Cosby, Raul Diaz, Donovan Kennedy, Bob Palumbo, Al Singleton

‘Cocaine Cowboys 2: Hustlin’ with the Godmother’ is eigenlijk niet echt een vervolg. Volgens Billy Corben, de regisseur van beide films, is het een antwoord op de vele reacties die op het eerste deel kwamen. Iedereen wilde meer weten over de Godmother, een Colombiaanse drugsbarones, en zo werd deze opvolger meer een aanvulling. Maar waar de voorganger zo vermakelijk was vanwege de vele verhalen van verschillende figuren van het drugshandelende Miami en de archiefbeelden die voor een prima context zorgden, valt deze opvolger toch wat tegen.

Aan het woord is vooral Charles Anthony Cosby, of ‘real nigga’ zoals hij letterlijk wordt geïntroduceerd. Zijn vader verliet zijn gezin en zijn moeder was een alcoholiste. Charles had ondanks de ellende ambitieuze plannen om advocaat te worden, het arme milieu te ontsnappen en veel geld te verdienen. Maar hij nam een shortcut en begon in crack te handelen. Het ging hard, maar niet hard genoeg. In 1991 schreef hij drugsbazin Griselda ‘Godmother’ Blanco, die destijds in de gevangenis zat, een brief. Tot zijn verbazing belde Griselda hem terug en ontstond er een vriendschap die zich al snel tot een ware relatie ontwikkelde. Zij introduceerde hem in de wereld van de grote drugshandel en binnen een paar weken was Charles miljonair.

Het geld werd go genoemd. Met geld kon je overal komen, zonder bleef je stil staan, aldus een grote andere real nigga met gouden tanden. En crack en cocaïne waren de wondermiddelen. Corben laat ons de weg naar het grote succes zien. Je leert zelfs hoe je crack moet maken, netjes stap voor stap uitgelegd. Griselda was Charles’ deur naar dit succes. Ze was buiten een heel succesvolle ook heel gewelddadige vrouw en had talent voor theater. De Godmother was een welkome bijnaam en ook van de bijnaam ‘Black Widow’ (twee echtgenoten van haar werden vermoord) zal ze wel niet wakker hebben gelegen. Haar zoon noemde ze Michael Corleone. Over inspiratie hoeft niet lang worden getwist.

Charles’ stoere verhaal vormt de grote narratief. Het rise and fall verhaal van hem staat centraal en de Godmother is daar eigenlijk ondergeschikt aan. Dat is wat teleurstellend. De eerste ‘Cocaine Cowboys’ vroeg inderdaad om wat meer van haar, maar ze komt er hier toch wat karig van af. Ook een paar andere figuren uit deel één komen terug, waaronder de onverschrokken huurmoordenaar Jorge ‘Rivi’ Ayala. Iedereen die aan het woord is, is het steeds eens. Ze vullen elkaar aan en een chronologisch verhaal met weinig gaten en uitgebreide details is het resultaat. Verhalen van Charles worden zo gemakshalve voor waar aangenomen. En de avonturen die Griselda hem heeft verteld worden zo zonder bezwaren gerecycled.

Het is geen docu voor sceptici op zoek naar informatieve ernst. ‘Cocaine Cowboys 2: Hustlin’ with the Godmother’ is meer dan zijn voorganger een registratie van verhalen. Verhalen die spannend klinken maar in hun theatraliteit en subjectiviteit bar weinig om het lijf hebben. Wel leuk hoor, maar weinig betrouwbaar.

David Croese