Godzilla (2014)

Regie: Gareth Edwards | 123 minuten | actie, avontuur, science fiction | Acteurs: Aaron Taylor-Johnson, CJ Adams, Ken Watanabe, Bryan Cranston, Elizabeth Olsen, Carson Bolde, Sally Hawkins, Juliette Binoche, David Straitharn, Richard T. Jones, Victor Rasuk, Patrick Sabongui, Jared Keeso, Luc Roderique, James Pizzinato

Hij slentert nog net niet met een wandelstok over het scherm, maar het Japanse filmmonster Godzilla is toch echt al zestig jaar oud. Zijn debuut uit 1954 behoort tot één van de hoogtepunten uit de filmgeschiedenis. Een eerdere Amerikaanse verfilming uit 1998 was er niet één om bij stil te staan (het sterkste wapenfeit hier was de soundtrack van onder andere Jamiroquai en Jimmy Page) dus een reboot was geen overbodige luxe.

Regisseur Gareth Edwards maakte zo’n indruk met zijn low-budget debuut ‘Monsters’ dat deze taak hem werd toevertrouwd. Door namen als Bryan Cranston (‘“Breaking Bad’”), Aaron Taylor-Johnson (‘Kick-Ass’) en Juliette Binoche (‘The English Patient’) op te nemen in de cast liepen de verwachtingen snel op. Maar in een film getiteld ‘Godzilla’ is er natuurlijk maar één de echte ster.

Terwijl er op de Filipijnen een reusachtige fossiel is gevonden, wordt een kernreactor in Japan door onduidelijke oorzaken met de grond gelijk gemaakt. Dit heeft desastreuze gevolgen voor wetenschapper Joe Brody (Bryan Cranston) en zijn familie. Vijftien jaar later is Joe nog steeds in de ban van de onverklaarbare ramp en vraagt hij zijn zoon Ford (Aaron Taylor-Johnson), een militair, hem te helpen met het bewijzen van zijn complottheorieën. Ondanks zijn twijfels besluit Ford hem te helpen. Wat ze vervolgens ontdekken, hadden ze beiden niet voor mogelijk kunnen houden.

Na een enerverende opening, waarin Bryan Cranston de show steelt, stelt regisseur Gareth Edwards bewust de entree van zijn publiekstrekker op plagende wijze uit. Het is een gedurfde strategie van regisseur Gareth Edwards, maar als Godzilla dan eindelijk na een uur in volle glorie in beeld kom heb je ook wat. De herinnering aan tijden dat een man in een dino-pak een stel kartonnen dozen vertrapte is definitief verbannen na het zien van de wijze waarop moderne special effects het iconische beest tot leven brengen. En als die o zo bekende brul door de speakers knalt zullen je nekharen overeind staan.

Het zijn dan ook niet de grafische elementen waar ‘Godzilla’ in tegenvalt. De menselijke personages in het verhaal rechtvaardigen hun aandeel in het verhaal amper. Voornamelijk de vrouwen in het stuk zijn kort van stof. Ook een getalenteerde acteur als Ken Watanabe doet vaak niet meer dan bedrukt de verte in kijken. Wat het extra wrang maakt is dat Edwards in zijn debuut juist werd bejubeld vanwege zijn zelfgeschreven personages.

De daverende climax waar Godzilla twee andere prehistorische monsters even goed laat zien wie er de baas is, is het absolute hoogtepunt van de film. Zijn positionering als beschermheer van de Aarde is slim gevonden, je zit nog net niet te juichen wanneer hij de mensheid redt van de ondergang. Voeg hier een aantal adembenemende shots aan toe en de tekortkomingen van de film zijn snel vergeten.  De Britse regisseur is overduidelijk fan van het origineel, getuige de kleine hommages die door de gehele film te vinden zijn. Of het nu de shots zijn die refereren naar zijn Aziatische roots of de nieuwsreportages die verdacht veel weg hebben van de oorspronkelijke films qua look.

Eindelijk heeft ‘Godzilla’ de hedendaagse verfilming die het verdient. Aan alles is te zien dat regisseur Gareth Edwards deze film met liefde voor het origineel heeft gemaakt. Ondanks het grotendeels onbenut laten van het aanwezige acteertalent is ‘Godzilla’ het spektakelstuk waar menig fan smachtend naar heeft uitgekeken. The King of Monsters mag voldaan plaatsnemen op zijn rechtmatige troon!

Scott van der Winden

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 15 mei 2014
DVD- en blu-ray-release (tevens 3d): 17 september 2014