Hide and Seek (2005)

Regie: John Polson | 100 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Robert De Niro, Dakota Fanning, Famke Janssen, Elisabeth Shue, Amy Irving, Dylan Baker, Melissa Leo, Robert John Burke, Molly Grant Kallins, David Chandler, Stewart Summers, Jake Dylan Baumer

Verstoppertje spelen heet in goed Engels Hide and Seek. Het is het favoriete spelletje van de jonge Emily, een meisje dat door de dood van haar moeder zwaar getraumatiseerd is en van de weeromstuit nogal vreemde neigingen gaat vertonen. De titel slaat ook op Emilys denkbeeldige vriendje Charlie, die zich eveneens ergens lijkt te verstoppen, al is het niet helemaal duidelijk waar.

‘Hide and Seek’ is een ambachtelijke griezelfilm, maar wel gebrouwen naar grootmoeders recept. Een oud huis in een verlaten omgeving, verminkte poppen, in bloed geschreven boodschappen, een zootje lijken, krijsende violen, griezelige tekeningen en buurtbewoners die er ook niet al te fris uitzien. Daarbij komen nog duistere kelders, druppelende kranen, deuren die piepen en planken die kraken.

Helaas zijn het in ‘Hide and Seek’ niet alleen de planken die kraken, het scenario is ook niet bepaald van de soepelste soort. Er zijn nogal wat toevalligheden en onwaarschijnlijke handelingen. De dialogen zijn keurig verzorgd maar uiterst voorspelbaar, en eigenlijk is dat een kwalificatie die voor de hele film geldt. Wie een beetje voeling heeft met het horrorgenre weet al vanaf het begin waar alles op uit zal draaien en dat is een dodelijke eigenschap voor een film die het juist zou moeten hebben van het onverwachte. De enkele verrassingen die nog resteren, worden zonder pardon de nek omgedraaid door de muziek die keer op keer aankondigt wanneer je geacht wordt te schrikken. Best prettig als je niet echt van het genre houdt, maar voor de ware liefhebber is het om mismoedig van te worden.

Waar niemand mismoedig van zal worden, is de kleine Dakota Fanning (Emily). Zij is niet alleen gezegend met een schitterende naam maar ook met een enorm acteertalent. Het ene moment een griezeltje, het andere moment een aandoenlijk klein meisje, en tussendoor een charismatische verschijning met veel te grote ogen. Hoewel het overige acteren eveneens dik in orde is, verbleekt het toch bij de prestatie van de kleine Fanning. De enkele keer dat de piepjonge actrice het er iets te dik op legt, kan volledig op rekening van scenario en regie worden geschreven.

Concluderend is ‘Hide and Seek’ een niet onaardige bloemlezing geworden uit het grote boek der griezelclichés. De echte horrorfan zal er niet warm of koud van worden, maar een gemiddelde bioscoopbezoeker die nou ook weleens een enge film wil zien (zonder dat het meteen al te creepy wordt) wordt met ‘Hide and Seek’ op maat bediend. Fans van Robert De Niro kunnen hun idool weer eens aan het werk zien en voor de patriotten onder ons is er een belangrijke rol voor Famke Janssen. Dat ‘Hide and Seek’ soms een beetje ongeïnspireerd en routineus overkomt, zullen we dan maar voor lief nemen. Al was het maar om de wraak van Charlie te ontlopen.

Henny Wouters

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 3 maart 2005