Lorange & Co-Loranga, Masarin & Dartanjang (2005)

Regie: Igor Veyshtagin | 52 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Jimmy Lange, Marcel Jonker, Jan Nonhof, Toine van Peperstraten, Hein van Beem, Lucas Dietens, Harpert Michielsen, Leo Richardson, Rob Pelzer, Jannemien Cnossen

Het is een vreemde familie, waarin Muffin opgroeit. Muffin is een jongetje van een jaar of acht à tien, dat samen met zijn vader Lorange woont in een leuk huisje met een grote tuin. In die tuin staat een schuur met een auto, en een stal waarin opa Dartanjang woont. De vader is de apartste van het stel, met een theemuts, een ringbaardje, een korte broek en een ochtendjas die bijna nooit uit gaat, ziet hij er bijzonder uit en ben je blij dat er voor de verfilming van het boek van Barbro Lindgren voor een tekenfilmvariant gekozen is. Lorange heeft een geheel eigen opvatting van opvoeden. Hij is werkloos, Muffin hoeft niet naar school en als ze spelletjes doen, speelt Lorange altijd vals, zodat hij wint. Daar heeft hij hele geniepige oplossingen voor, hij zet allerlei afleidingstechnieken in of bedenkt zijn eigen puntenstelsel. Muffin vindt het prima, hij heeft eenzelfde soort nonchalanche als zijn vader en hoeft niet zo nodig te winnen. Alleen Lorange kan niet tegen zijn verlies.

De verbeeldingswereld van Lorange is erg groot en hoewel Muffin hier niet helemaal in mee lijkt te gaan, brengt zijn vader hem toch ook veel fantasie bij. De werkelijkheid en schijnwereld lopen in de film door elkaar en er wordt geen verklaring gegeven voor wat echt is en wat niet. Omdat ook mensen buiten het gezin in de fantasie meegaan, lijkt alles echt. Zo hebben ze een giraf als huisdier die afval en matrassen eet, zodat Lorange op een dag maar verhuist naar de badkamer, die overigens net door Dartanjang goudgeschilderd is. Als Dartanjang zich inbeeldt dat hij een loodgieter is, veroorzaakt hij een enorme lekkage in de schuur. Het uit de leiding stromende water wordt door Lorange en Muffin als douche gebruikt, waarna ze vrolijk de deur achter zich dichttrekken en een hockeyveld aanleggen in de tuin. Lorange draagt Muffin op de golfplaten van het dak van de schuur af te halen, zodat ze dit als afscheiding kunnen gebruiken. Een slimme beslissing, want zo verandert de schuur in een zwembad. Lorange lijkt zich dus nergens druk over te maken, maar hij heeft wel degelijk een voorzienende blik. Dan is er nog de boze meneer die zich ergert aan het losbandige gezin, omdat de rode uilen van Lorange zijn post opeten, en die ervoor wil zorgen dat Lorange in de gevangenis komt en Muffin bij een pleeggezin terechtkomt. Ook de aardige dief Gustav, die met balpen tatoeages kan aanbrengen, komt even bij de bizarre huishouding op bezoek. Ondertussen luistert Lorange almaar naar popmuziek en moet Muffin maar afleren dat hij nodig naar het toilet moet.

‘Lorange & Co’ is een fantasierijke tekenfilm, die met zijn maffe situaties en personages veel kinderen aan zal spreken. De tekeningen zijn erg kleurrijk en grappig, en met een groot oog voor detail gemaakt. Van een moraal is gelukkig totaal geen sprake, of het moet zijn dat liefde alles overwint. Het is te hopen dat er nog een vervolg komt, want dit filmpje smaakt naar meer!

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 8 februari 2007