Monster High: Welcome to Monster High (2016)

Regie: Stephen Donnelly, Olly Reid, Jun Falkenstein | 73 minuten | animatie | Originele stemmencast: Debi Derryberry, Cassandra Morris, Salli Saffioti, Larissa Gallagher, Cristina Milizia, Michael Sorich, Jonquil Goode, Travis Dresden, Evan Smith, Sara Cravens, Cam Clarke, Julie Maddalena, Jun Falkenstein, Ben Diskin, Max Mitchell, Spike Spencer, Hippo Cabal

Monster High draait al enige jaren mee: zowel in de speelgoedwinkels als op televisie en de DVD-markt. Hoofdpersonen zijn de kinderen van klassieke monsters als Dracula, Frankenstein, de mummie en The Phantom of the Opera, die de tienerleeftijd hebben bereikt (al zijn de meesten onsterfelijk en hebben ze, bijvoorbeeld in het geval van Draculaura, al zo’n 1600 lentes op de teller staan). Na een stuk of tien films vond Mattel het in 2016 ineens nodig om de reeks aan een reboot of make-over te onderwerpen. Naast een ander uiterlijk (de animatie is een stuk gelikter), is het origineverhaal van Monster High op de schop genomen. Dat wekt nogal wat verwarring op.

Draculaura leeft samen met haar vader Dracula in een afgelegen landhuis. Het is haar verboden om met leeftijdgenootjes om te gaan, dus wanneer het vampiermeisje vraagt of ze alsjeblieft naar het concert van Tash – ’s werelds populairste popzangeres, een méns nota bene – mag, weet ze het antwoord eigenlijk zelf al. Tijdens één van Draculaura’s eerste vlieglessen raakt ze afgeleid door een billboard van Tash en wordt ze zo gezien door een andere monsterdochter, Frankie Stein, dochter van Frankenstein. Frankie achtervolgt vader en dochter en klopt op de deur. Draculaura is onmiddellijk enthousiast en nodigt Frankie uit voor een logeerpartij. Ondanks zijn bezwaren stemt Dracula in en de twee tienermeisjes zijn meteen onafscheidelijk. Ze dagdromen over een plek waar alle monsters samen kunnen zijn. Zo ontstaat het idee voor Monster High, een school waar alle monsters van over de hele wereld onderwijs kunnen volgen, zichzelf mogen zijn en een ‘normaal leven’ kunnen leiden. Draculaura en Frankie Stein gaan naarstig op zoek naar andere monsters en het duurt niet lang of Monster High is een feit. Maar dan verschijnt Moanica, een zombie, ten tonele en ontvouwt haar snode plannen.

De reden van de reboot van “Monster High” is al snel duidelijk: de humor is kinderlijker – de popcultuur referenties zijn bijna geheel verdwenen. Hoewel de focus nog altijd ligt op het ‘wees jezelf want je bent goed genoeg zoals je bent’-motto, heeft de introductie van de ouders van de monstertieners in ‘Welcome to Monster High’ een evidente functie. Met de nieuwe ‘Monster High’ wil de speelgoedfabrikant jongere meisjes aanspreken, voor wie de relatie met hun ouders nog bovenaan staat. Er zijn ook minder romantische verwikkelingen in ‘Welcome to Monster High’ en de nadruk op uiterlijk vertoon is ook sterk verminderd. Fans van de oude ‘Monster High’ franchise zullen ongetwijfeld moeten wennen, een aantal personages zijn (vooralsnog) nergens te bekennen én hun karaktertrekjes zijn overgenomen door de monstermeiden die wél meespelen (zo is Frankie Stein is net zo slim en nerdy als Ghoulia). Tja… In hun missie om met ‘Welcome to Monster High’ een nieuwe markt aan te boren zullen de makers vast slagen, maar of ze de trouwe fans hier een plezier mee doen is nog maar de vraag.

Monica Meijer

Waardering: 2

DVD-release: 12 oktober 2016