My Way – Mai wei (2011)

Regie: Je-kyu Kang | 144 minuten | actie, drama, geschiedenis, oorlog | Acteurs: Dong-gun Jang, Jô Odagiri, Bingbing Fan, In-kwon Kim, Seung-hyeon Yang, Ji-han Do, Hee-won Kim, Yeon-hee Lee, Ji-woong Wi, Jong-yeol Jeong, Michael Arnold, Ismail Deniz, Steffan Drotleff

Bij alles wat de geallieerden dachten aan te treffen op het strand van Normandië in mei 1944, hoorde ongetwijfeld niet een Koreaan in een Duits uniform. Toch is juist die merkwaardige vondst gedaan op D-day. En dat gegeven dient als uitgangspunt voor de Koreaanse oorlogsfilm ‘My Way’ (die overigens niets, maar dan ook niets met de gelijknamige song van Frank Sinatra van doen heeft). Een verhaal van een Japanse en Koreaanse marathonloper die elkaar niet kunnen luchten, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog op elkaar aangewezen raken en tegen alle verwachtingen in vriendschap weten te sluiten.

Het is maart 1928 als Jun-shik Kim en Tatsuo Hesegawa met elkaar kennismaken in Korea. De eerste is Koreaan en zoon van een bediende, de tweede is Japanner en kleinzoon van de heer des huizes. (In die tijd werd Korea bezet door Japan.) Als blijkt dat beide jongens van hardlopen houden, ontstaat meteen een rivaliteit, die tijdens hun middelbare schooltijd blijft voortduren. Beurtelings winnen Jun-shik en Tatsuo hardloopwedstrijden. Tot groot ongenoegen van laatstgenoemde, die zich als Japanner superieur voelt. Als Tatsuo’s opa overlijdt door een pakketbom die hem door Jun-shiks vader is aangereikt, verklaart hij – blind van verdriet – zijn opponent de oorlog.

Jaren later, in 1939 aan de grens met Mongolië, lopen Jun-shik en Tatsuo weer tegen elkaar op. De eerste als verplicht rekruut voor het Japanse leger, de tweede als meedogenloze kolonel binnen datzelfde leger. Tatsuo kan zijn haat op Koreanen lustig uitleven, terwijl Jun-shik tot in het bizarre begripvol blijft. Wanneer ze krijgsgevangen genomen worden door de Russen en ineens elkaars gelijken zijn, begint Tatsuo iets te verzachten. Bij een gezamenlijke vlucht komen ze uiteindelijk in handen van de Duitsers, die ze net zo makkelijk inlijven in hun eigen leger. En dan volgt D-day…

Qua aanpak heeft ‘My Way’ veel weg van ‘Pearl Harbor’ (2001). De nadruk ligt heel erg op het zo mooi mogelijk in beeld brengen van de actie. Het (voor Koreaanse begrippen) megabudget van zo’n 25 miljoen dollar blijkt hieraan welbesteed. Helaas grossiert regisseur Je-kya Kang net als Michael Bay nou niet bepaald in subtiliteit waar het de personages betreft. De film is grotesk, zit vol clichés en dik aangezet melodrama (met bijpassende en daarom zeer storende soundtrack). Daarbij schuift Kang zijn Koreaans nationalisme nou niet direct onder stoelen of banken. Veelzeggend is het dat de Duitsers meer blijk geven van mededogen dan de Japanners.

Toch dwingt de film ook wel enig respect af. De gevechtsscènes zijn bijvoorbeeld echt verdraaid knap in beeld gebracht. Het is alleen jammer dat ze door de manier van monteren (shots duren zelden langer dan 1 of 2 seconden) moeilijk te volgen zijn. Bovendien zou de film zeer veel gebaat zijn bij wat overpeinzende scènes, ter afwisseling van al het geweld. Als hersenloze blockbuster is ‘My Way’ redelijk te verteren, maar het is jammer dat hij niet boven die status uit weet te stijgen. Daar leent het onwaarschijnlijke verhaal van de twee marathonrivalen zich namelijk uitstekend voor.

Wouter de Boer

‘My Way’ verschijnt donderdag 27 september 2012 op DVD en blu-ray.