Secret Defense (2008)

Regie: Philippe Haïm | 97 minuten | thriller | Acteurs: Gérard Lanvin, Vahina Giocante, Nicolas Duvauchelle    

Was vroeger de Sovjet-Unie heerlijk voer voor films over intriges, tegenwoordig lijkt die plek definitief ingenomen door de het moslimterrorisme van de Arabische wereld. In ‘Secret Defense’ van regisseur Philippe Haïm zien we als het ware de strijd tussen de Franse Geheime Dienst en een terreurorganisatie en hoe de hiërarchie in wezen niet eens zo veel van elkaar verschilt. Zit je eenmaal in één van deze geheime organisaties, dan moet je door tot het einde, een uitweg is door een ingenieus gevlochten web dat zich steeds strakker om je heen trekt eigenlijk niet meer mogelijk. Interessant, want zo zien we eens dat het bij de inlichtingendiensten ook niet allemaal helden zijn, maar vaak ook mensen die wellicht niet helemaal doorhebben waar ze aan beginnen en daar een erg hoge rekening voor moeten betalen.

Diane (Vahina Giocante) is studente Arabische talen die wordt gerekruteerd door Alex (Gérand Lanvin) voor de Franse Geheime Dienst. Zij moet zien te infiltreren in het netwerk van de terrorist Al Barad (Simon Abkarian) die een aanslag op Franse bodem lijkt te willen plegen. In een wereld waar iedereen elkaar in de gaten houdt is het voor Diane onmogelijk om fouten te maken….   Diane is niet de enige persoon die we volgen, ook de jongeman Pierre (Nicolas Duvauchelle), die nog altijd bij zijn moeder woont, neemt een prominente plaats in. Nadat hij voor drugshandel in de gevangenis belandt en kennismaakt met andere moslims, besluit hij zicht tot de islam te bekeren en in de frontlinie van de Jihad mee te vechten. Het lijkt onvermijdelijk dat de wegen van Diane en Pierre zich uiteindelijk zullen kruizen.

Vooral opvallend aan ‘Secret Defense’ is het enorme tempo van de film. Dit wordt al duidelijk bij de openingscredits. De film is een fijne adrenalinetrip, met snel camerawerk en lekkere geluidseffecten, die verrassend goed uitpakt. Aan het enorme tempo dat de film aan zichzelf oplegt kleeft wel een klein nadeel. Een aantal personages blijven hierdoor wat oppervlakkig. Hiernaast is ook de te lange epiloog is wel een punt van kritiek, deze slaat namelijk de plank mis en is volkomen onnodig.

Zeer opvallend is de verschijning van Vahina Giocante (‘Lila dit ça’). Zij geeft de rol van Diane op een voortreffelijke manier gestalte en is verreweg het interessantste personage van de film. Vahina Giocante is niet alleen een prachtige actrice, maar zij is erg overtuigend als vrouw die in een draaikolk van intriges terecht is gekomen. Haar emoties lijken niet te stranden bij het acteerwerk, maar in de moeilijke keuzes die zij moet maken, is haar ziel is bijna proeven. Hiernaast zetten ook Gérand Lanvin (‘Public Enemy #1’) en Simon Abkarian (‘Casino Royale’) uitstekende acteerprestaties neer.

‘Secret Defense’ belooft ons een snelle film met de hedendaagse problematiek van terroristen en inlichtingendiensten en slaagt hier met vlag en wimpel in. Het sterke acteerwerk van Vahina Giocante zorgt er hiernaast ook nog eens voor dat de film meer dan de moeite waard is om aan een kijkbeurt te onderwerpen.

Meinte van Egmond