The Babadook (2014)

Regie: Jennifer Kent | 92 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Essie Davis, Daniel Henshall, Tiffany Lyndall-Knight, Benjamin Winspear, Carmel Johnson, Hayley McElhinney, Noah Wiseman,, Cathy Adamek, Craig Behenna, Jacqu Philips, Barbara West, Tony Mack, Tim Purcell, Bridget Walters, Chloe Hurn

Amelia is een alleenstaande moeder die naast de zorg voor haar zoontje Samuel voor het inkomen moet zorgen. Alsof deze druk op haar schouders nog niet genoeg is kampt haar zoontje met een grote angst voor monsters. Dit gaat zelfs zo ver dat Samuel vaak met zelfgemaakte wapens rondloopt om de monsters af te kunnen schrikken. Dit beperkt natuurlijk ook in ernstige mate de sociale omgang tussen Samuel en andere kinderen. Door de ontdekking van het mysterieus boek over the babadook loopt de situatie helemaal uit de hand. Dit boek blijkt niet een kinderverhaal te zijn maar een regelrecht spookverhaal en meteen zit de sfeer er al goed in.

Het uitgangspunt van een alleenstaande moeder die nog altijd het trauma van haar overleden man moet verwerken en het jongetje dat bang is voor monsters is uitermate geschikt voor een psychologische horror. Vooral erg sterk is de interessante verhaalontwikkeling waarin juist Amelia en niet haar zoontje steeds meer het gevoel krijgt dat er echt iets aan de hand is met de horrorfiguur uit the babadook. Regisseur Jennifer Kent weet met haar debuut voor een lange speelfilm meteen exact de juiste snaar te raken. Dit mag zeker bijzonder genoemd worden, want hoeveel horrorfilms zien we elk jaar weer falen in de uitwerking? De intense geluiden zijn aanwezig, de cinematografie is bijzonder treffend voor een horror en het mysterie houdt je interesse continu gevangen.

‘The Babadook’ wordt verder gekenmerkt door uitstekende acteerprestaties van Essie Davis (Amelia) en Noah Wiseman (Samuel). Hun samenspel is geweldig om naar te kijken en vooral de persoonlijke verandering die Amelia doormaakt in de film weet Essie Davis goed weer te geven. Ook zet de jonge Noah Wiseman zijn angst voor monsters op werkelijk geniale wijze neer, je proeft zijn onmacht wanneer zijn moeder hem weer eens probeert te vertellen dat monster nou eenmaal niet bestaan.

‘The Babadook’ is vaak erg spannend en kent genoeg schrikmomenten voor de horrorliefhebber: geen lief duister sprookje maar een werkelijk angstaanjagende film die zelfs de doorgewinterde horrorfan nog onder het bed of in de kledingkast doet kijken. ‘The Babadook’ is een uitstekende psychologische horror die je de hele film op het puntje van je stoel laat zitten. Het intrigerende verhaal en de sterkte acteerprestaties maken deze film een topper van de bovenste plank in het genre.

Meinte van Egmond

‘The Babadook’ verschijnt dinsdag 16 juni 2015 op DVD, blu-ray en VOD.