The Last Kiss (2006)

Regie: Tony Goldwyn | 115 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Zach Braff, Jacinda Barrett, Casey Affleck, Rachel Bilson, Michael Weston, Eric Christian Olsen, Marley Shelton, Lauren Lee Smith, Harold Ramis, Blythe Danner, Tom Wilkinson, David Jones, Cindy Sampson, Lisa MacKay, Patricia Stasiak    

Sinds zijn zegetocht tijdens de Oscaruitreiking in 2006 zit de carrière van de Canadese scenarioschrijver, regisseur en producent Paul Haggis (1953) behoorlijk in de lift. Zijn creatie ‘Crash’ – waar hij zijn hele hart en ziel in stopte en dat moest bekopen met een hartaanval waar hij gelukkig snel van herstelde – werd de verrassende winnaar van de Academy Award voor beste film én die voor beste originele script. Enkele jaren eerder al stond Haggis in de belangstelling vanwege zijn scenario voor ‘Million Dollar Baby’, en na ‘Crash’ volgden nog Clint Eastwoods oorlogstweeluik ‘Flags of Our Fathers’ en ‘Letters from Iwo Jima’ en de Bond-film ‘Casino Royale’. Niet slecht voor een man die zijn carrière begon als schrijver voor televisieseries. Zo was hij onder meer de bedenker van de series ‘Walker, Texas Ranger’ en ‘Family Law’. Ook het scenario voor de film ‘The Last Kiss’ (2006) is ontsproten uit het brein van Haggis, al baseerde hij zich daarbij wel op het Italiaanse origineel ‘L’Ultimo Bacio’ van Gabriele Muccino uit 2001.

In ‘The Last Kiss’ draait het om Michael (Zach Braff), een man van 29 die het op het oog geweldig voor elkaar heeft. Hij heeft een goede baan als architect, woont in een prachtig huis en heeft een geweldige en liefhebbende vriendin Jenna (Jacinda Barrett). Als zij tijdens een etentje bij haar ouders (Blythe Danner en Tom Wilkinson) vertelt dat ze tien weken zwanger is en over trouwen begint, wordt Michael bevangen door een angstgevoel. Het gaat allemaal ineens wel erg snel, vindt hij. Tijdens het huwelijk van een van zijn beste vrienden ontmoet hij de veel jongere en buitengewoon in hem geïnteresseerde studente Kim (Rachel Bilson) en de verleiding om met haar een stormachtige romance te beginnen houdt hem bezig. Geeft hij eraan toe of niet? Aan zijn trouwe vrienden heeft hij ook weinig, die hebben allemaal zo hun eigen sores. Izzy (Michael Weston) kan het maar niet verkroppen dat zijn jeugdliefde bij hem weg is gegaan, prille vader Chris (Casey Affleck) heeft constant ruzie met zijn vrouw en Kenny (Eric Christian Olsen) weigert volwassen te worden en duikt met iedere meid die wil het bed in. En zelfs na dertig jaar huwelijk kan er van alles scheef zijn gegroeid, dat bewijzen Jenna’s ouders.

Paul Haggis nam het script van ‘L’Ultimo Bacio’ en hield het voor een belangrijk deel intact. Alleen goot hij er een Amerikaanse ‘sausje’ overheen. Desondanks doet ‘The Last Kiss’ behoorlijk Europees aan. De personages zijn herkenbaar en driedimensionaal en gelukkig niet bijna perfect zoals vaak het geval in Amerikaanse relatiedrama’s. Thema’s die worden aangesneden zijn volwassen worden, het dragen van je verantwoordelijkheden (met name voor de keuzes die je maakt in het leven), vergiffenis en bindingsangst. Allemaal zaken waar iedere bijna-dertiger mee te maken krijgt. We zijn allemaal bang dat het leven dan ophoudt en je voorgoed vastzit aan de keuzes die je op dat moment maakt. De personages in ‘The Last Kiss’ – een film die werd geregisseerd door Tony Goldwyn (acteur uit ‘Bounce’ en ‘Kiss the Girls’) die eerder ‘A Walk on the Moon’ (1999) maakte – zijn levensecht en maken heel wat foute keuzes in hun leven. Zo krijg je als kijker een waarheidsgetrouw beeld voorgeschoteld, wat verfrissend is ten opzichte van (Amerikaanse) films met een soortgelijk thema. Het script is bovendien doorspekt met een subtiel vleugje humor, waardoor de heftigheid van de relatieperikelen wat gerelativeerd wordt.

Hoofdrolspeler Zach Braff baarde in 2004 opzien met zijn regiedebuut ‘Garden State’, dat hij tevens schreef, produceerde en waarin hij de hoofdrol had. Zijn passieve opstelling als de ultieme boy next door in die film werd alom geprezen. Zijn hoofdrol in ‘The Last Kiss’ is in feite een reprise van de rol die hij speelde in ‘Garden State’. Het is net of hij probeert te teren op oude roem en zijn rol van Michael op de automatische piloot speelt. Maar met zijn bekende stoïcijnse blik redt hij het dit keer niet; zijn personage is niet bepaald degene met wie je meeleeft. Een script van Haggis kenmerkt zich door veel personages die allemaal hun eigen subplotje hebben. Dat is in ‘The Last Kiss’ eveneens het geval. Jammer genoeg worden de vaak interessante subplots in deze film maar nauwelijks uitgewerkt, waardoor je eigenlijk maar flarden van het verhaal meekrijgt. Dat is jammer, aangezien de bijrollen door uitstekende acteurs ingevuld worden, waarvan je eigenlijk veel te weinig te zien krijgt. Vooral veteranen Blythe Danner en Tom Wilkinson zijn sterk in hun rollen als de schoonouders van Michael, die zo hun eigen besognes hebben. Daarnaast speelt ook de Australische actrice Jacinda Barrett een van de beste rollen uit haar carrière als de door onzekerheden geteisterde en door haar grote liefde gekwetste Jenna. De soundtrack, met liedjes van bands als Coldplay, Snow Patrol en Turin Brakes die Braff zelf heeft geselecteerd, is uitstekend. De muziek en de tekst sluiten namelijk perfect aan op de gevoelens van de personages en vormen zodoende een echte aanvulling op de beelden.

‘The Last Kiss’ biedt ondanks zijn gebreken een prima kijkje in het leven van een aantal mensen op de rand van hun dertigste verjaardag. De situaties zijn heel herkenbaar en men deinst er niet voor terug de personages ook minder sympathieke trekjes mee te geven. Het acteerwerk is uitstekend, al raak je als kijker een beetje uitgekeken op het geijkte kunstje van Zach Braff. Het wordt tijd voor hem om eens wat anders te laten zien. De heerlijke en vooral passende soundtrack is een echte meerwaarde. ‘The Last Kiss’ is zeker geen perfecte film, maar het kijken meer dan waard.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5