The Lesson – Urok (2014)

Regie: Kristina Grozeva, Petar Valchanov | 105 minuten | drama | Acteurs: Margita Gosheva, Ivan Barnev, Ivan Savov, Stefan Denolyubov, Ivanka Bratoeva, Poli Angelova, Atanas Bratoev, Nikolay Todorov

Het gaat niet helemaal lekker met lerares Engels Nadezhda (Nade). Het zijn vooral geldzaken die de Bulgaarse zorgen baren. Haar nutteloze echtgenoot lukt het niet om de camper te verkopen, het vertaalbureau waarvoor ze parttime werkt wil maar niet betalen, haar rijke vader spendeert liever zijn geld aan zijn kersverse echtgenote dan aan zijn dochter en de mensen van de bank hebben weinig geduld met achterstallige leningen. Tot overmaat van ramp wordt er een portemonnee gestolen in Nade’s klas.

En dat is nog lang niet alles. Filmliefhebbers met een allergie voor menselijke ellende kunnen de Bulgaars Griekse arthousefilm ‘The Lesson’ (‘Urok’) dan ook maar beter overslaan. Wat hierboven staat is nog maar het begin van Nade’s onstuitbare neergang, waarbij louche woekeraars, onbetrouwbare auto’s en corrupte agenten ook nog een rol gaan spelen. Met als moraal dat in ieder mens een crimineel verborgen zit.

De hoeveelheid ellende die Naze overkomt had wel iets minder gemogen. Alles wat tegen kan zitten zit ook tegen. Dat gaat soms ten koste van de geloofwaardigheid, al levert het wel gedenkwaardige scènes op. Gelukkig zorgt al die narigheid niet voor een overdosis drama. Nade is slim, koel en vastberaden, zodat de wanhoop die je als kijker voelt zelden wordt gedeeld door onze heldin. Die heldin wordt ook nog eens prima vertolkt door Margita Gosheva.

De kracht van ‘The Lesson’ zit hem in de details. Die geven gebeurtenissen, milieus en karakters kleur en authenticiteit. Een vader die aan het bed van zijn dochtertje fantasieverhaaltjes vertelt met de onverkoopbare camper in de hoofdrol. De louche winkel van een woekeraar waar een elektronische hum de klant (en de kijker) op de zenuwen werkt. Een wanhopige vrouw die op zoek naar kleingeld in een fontein met muntjes graait. Een beschaafd en zacht sprekende deurwaarder die ook alleen maar zijn werk doet.

Mede door die details loopt ‘The Lesson’ soepel van het eerste woord op het schoolbord tot het laatste gekras van het krijtje. Tussendoor kunnen we volop treuren, huiveren en meeleven met een heldin die in een paar weken tijd meer narigheid krijgt te verstouwen dan een normaal mens in zijn hele leven. En dit alles ter lering en vermaak van de kijker. Vooral ter vermaak trouwens, ondanks de titel.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 17 september 2015
DVD-release: 25 januari 2016