Film Socialisme (2010)

Regie: Jean-Luc Godard | 102 minuten | drama | Acteurs: Jean-Marc Stehlé, Agatha Couture, Mathias Domahidy, Quentin Grosset, Olga Riazanova, Maurice Sarfati, Patti Smith, Lenny Kaye, Bernard Maris, Marie-Christine Bergier, Nadége Beausson-Diagne, Bob Maloubier, Dominique Devais, Alain Badiou, Elias Sanbar

Op een nauwelijks na te vertellen manier rijgt Jean-Luc Godard talloze stijlen, camera’s en geluidspatronen aaneen en schenkt zo een context van verwijzingen; allen een uit hun verhaal gerukte manier om tegen de wereld aan te kijken, en geen van allen duidelijk.

Al sinds het intens vreemde ‘Week-End’ uit 1967 weet de Zwitserse regisseur zijn eigen bizarre versie van cinema vrijwel jaarlijks aan een immer slinkend publiek te tonen. Godard weet dat ze na zijn dood op een heel andere manier bekeken zullen worden. In het licht van zijn oeuvre is de vervreemdende vorm van zijn werk haast chronologisch te volgen. Men dient zijn films dan ook in deze volgorde te bekijken. Wanneer mensen halverwege de jaren 70 of 80 invallen, zullen ze verdwaald raken, om nog maar te zwijgen van de videoserie ‘Histoire(s) de Cinema’ die op een excentrieke – maar voor cinefielen fascinerende – manier de geschiedenis toont van het leven, film en alles wat hen raakt in de twintigste eeuw. Hoewel er met de jaren steeds meer mensen afhaken, zijn de verbanden en verwijzingen die Godard toont ontzettend interessant.

Schatplichtig aan uiteenlopende schrijvers, filosofen en dichters als Jean-Paul Sartre, Otto von Bismark en Patti Smith (die in de film zichzelf speelt) is ‘Film Socialisme’ niet te volgen voor wie daar moeite voor doet, maar indrukwekkend voor hen die loslaten. In de geschiedenis van de cinema is het ontstellend om te zien dat de grootste innovatie in film anno 2010 van de 80-jarige Godard kwam. Zo verstevigt de Zwitser zijn naam tussen grootheden als Orson Welles, Akira Kurosawa en D.W. Griffith. Evenals ‘Citizen Kane’, ‘Seven Samurai’ en zijn eigen ‘À bout de souffle’ zal ‘Film Socialisme’ worden bijgezet in de bibliotheek van cinematische vernieuwing.

Luuk Imhann